Menumenuclose

Gemiddeld stroomverbruik in Nederland

In Nederland ligt het gemiddeld stroomverbruik rond de 3.500 kWh. Dat is gebaseerd op 2,2 inwoners per huishouden. Het stroomverbruik is enorm gestegen door de komst van verschillende elektrische apparaten zoals elektrische fietsen, auto’s die opgeladen kunnen worden, laptops en smartphones. Al deze apparaten worden gelukkig wel steeds zuiniger, zodat de stijging in het gemiddelde stroomverbruik per jaar beperkt blijft.

Het gemiddeld stroomverbruik per huishouden

Het gemiddeld stroomverbruik per huishouden is sterk afhankelijk van het aantal personen dat in het huis woont en het aantal elektronische apparaten dat constant spanning vraagt. De opbouw van het gemiddelde verbruik van elektriciteit per persoon ziet er als volgt uit:

Bekijk het gemiddeld stroomverbruik per huishouden

Benieuwd naar wat het stroomverbruik van uw huishouden kost?

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Vul uw postcode, huisnummer en in de volgende stap uw (geschatte) verbruik in en bekijk wat uw voordeel is bij ENGIE.

De tarieven van stroom

Wanneer u gebruik maakt van een dubbele meter, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van het dubbeltarief. Heeft u een enkele meter, dan wordt de elektriciteit afgerekend tegen het enkeltarief. Bent u overdag vaak thuis, dan kan het enkeltarief voor u voordeliger uitpakken. Wanneer u overdag werkt en dus voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts stroom verbruikt, kan het dubbeltarief op termijn goedkoper blijken voor een lager gemiddeld stroomverbruik.

Enkeltarief

Wanneer u een enkel telwerk in de meterkast hebt, betaalt u één tarief per kilowattuur. Het maakt in dat geval niet uit of u overdag of ‘s nachts de wasmachine of vaatwasser laat draaien. Wanneer u een meter heeft met een dubbel telwerk, maar wel gebruik wilt maken van het enkeltarief, dan is dit ook mogelijk. 

Dubbeltarief

Wanneer u gebruik maakt van een meter met een dubbel telwerk, dan kunt u gebruik maken van het dubbele tarief. U betaalt dan voor de daluren een lager tarief per kWh. In de meeste regio’s duren de daluren van 23:00 uur ‘s avonds tot 7:00 uur in de ochtend. In delen van Noord-Brabant en Limburg beginnen de daluren al om 21:00 uur. Dit is afhankelijk van de netbeheerder.

Besparen op het elektriciteitsverbruik

Als u wilt besparen op uw gemiddeld energieverbruik is het verstandig om alle lampen in uw woning te vervangen door led-lampen en om elektronische apparaten die ouder zijn dan 7 jaar, zoals een koelkast of vriezer, te vervangen. Dit zal een investering zijn die u op de lange termijn gaat terugverdienen. Bekijk vrijblijvend ons bespaaradvies om te zien waarop u nog meer kunt besparen, zoals op het gemiddelde gasverbruik van uw woning!