Menumenuclose

Het gemiddeld gasverbruik in Nederland

Het gemiddeld gasverbruik is in Nederland ongeveer 1500 m3. We verbruiken met z’n allen steeds minder gas. Dit komt doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn en we steeds bewuster omgaan met energie

Gemiddeld verbruik gas per type woning

Het gasverbruik is erg afhankelijk van het type woning waarin u woont. Een rijtjeshuis houdt namelijk meer warmte vast dan een vrijstaande woning en in een appartement ontsnapt er minder warmte dan bij een 2-onder-1-kapwoning. Het gemiddeld gasverbruik per woningtype ziet er als volgt uit:

Bekijk het gemiddeld gasverbruik per type woning

Benieuwd naar wat u voor gas betaalt met een gemiddeld gasverbruik?

Benieuwd naar wat de energiekosten voor uw type woning zijn? Vul uw postcode, huisnummer en (geschatte) verbruik in en bekijk wat uw voordeel is bij ENGIE.

Opbouw van de gastarieven

Het gastarief is opgebouwd uit drie soorten kosten: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. De leveringskosten zijn kosten die u betaalt aan de gasleverancier voor de levering. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid gas die u verbruikt. Netbeheerkosten zijn de kosten voor de aanleg en onderhoud van de gasleidingen naar uw meterkast. Overheidsheffingen betaalt iedereen, deze worden jaarlijks door de overheid vastgesteld.

Gasregio's

Nederland is onderverdeeld in 10 gasregio’s. Voor het transport en onderhoud aan het gastransportnetwerk wordt regiotoeslag betaald. Voorheen was het zo dat hoe verder u van Slochteren (Groningen) af woont, hoe hoger de regiotoeslag was. Maar bij ENGIE hebben we ervoor gekozen de regiotoeslag voor iedereen gelijk te maken, ongeacht waar u woont.

Besparen op gas

Er zijn heel veel mogelijkheden om het gemiddeld verbruik van gas te verminderen. Zo is het belangrijk om uw huis goed te isoleren, en kunt u veel besparen op gas wanneer u de verwarming een graadje lager zet, of een uur voor het slapen gaan de temperatuur terugdraait. De warmte blijft nog zeker een uur in uw woning aanwezig. In ons vrijblijvend bespaaradvies adviseren wij waarmee u uw woning nog energiezuiniger kunt maken! Zo bespaart u niet alleen op uw gemiddeld stroomverbruik, maar scheelt het u ook jaarlijks geld op uw energierekening.