Menumenuclose

Het gemiddeld energieverbruik in Nederland

Het gemiddeld energieverbruik in Nederland ligt rond de 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas. Het energieverbruik verschilt enorm per type woning en gezinssamenstelling. Eén persoon verbruikt immers minder elektriciteit dan een gezin met drie kinderen, en er wordt in een vrijstaande woning natuurlijk gemiddeld meer gas verbruikt dan in een appartement. Ook is isolatie een erg belangrijke factor. Woningen die voor het jaar 1976 zijn gebouwd zijn voorzien van weinig tot geen isolatie, waardoor het energieverbruik vaak hoger ligt dan het gemiddeld energieverbruik.

Het gemiddelde energieverbruik per type woning

Het gasverbruik

Elk type woning heeft een ander gasverbruik. Zo is bijvoorbeeld het gemiddeld gasverbruik in een appartement 875 m³. Het gasverbruik in een appartement is relatief laag. Dit komt door het woonoppervlak en de omliggende appartementen, waardoor een appartement goed geïsoleerd wordt. Een vrijstaand huis verbruikt gemiddeld het meeste gas per jaar. We hebben voor u het gemiddeld jaarlijks verbruik van gas op een rijtje gezet:

Bekijk het gemiddeld gasverbruik per type woning

Stroomverbruik

Waar het gasverbruik sterk afhankelijk is van het type woning en de isolatie, is het stroomverbruik meer afhankelijk van de gebruikte apparaten en het aantal personen in een huishouden. Tegenwoordig worden er steeds meer elektronische apparaten gebruikt. Het voordeel daarbij is dat apparaten met de tijd ook steeds zuiniger worden. Voor met name koelkasten, vriezers en drogers loont het deze elke 7 jaar te vervangen voor een nieuwer, zuiniger exemplaar. Het gemiddeld stroomverbruik op jaarbasis ziet er als volgt uit voor verschillende huishoudgroottes:

Bekijk het gemiddeld stroomverbruik per huishouden

Benieuwd naar de prijs van uw gemiddeld energieverbruik?

Benieuwd naar wat het gemiddeld energieverbruik voor uw type woning en huishoudgrootte voor voordeel oplevert? Vul hieronder uw postcode, huisnummer en in de volgende stap het verbruik dat bij uw situatie past en bekijk wat uw voordeel is bij ENGIE.

Veranderingen in het verbruik

De laatste jaren is het verbruik in energiesoort aan het veranderen. Door de toename van de vele elektronische apparaten in een huishouden stijgt het elektriciteitsverbruik. Steeds meer woningen in Nederland raken steeds beter geïsoleerd waardoor het gemiddeld gasverbruik de laatste jaren is gedaald. Door de opkomst van de warmtepomp zal het gasverbruik de komende jaren verder dalen. Het verwarmen van de woning zal steeds meer gebeuren met behulp van elektriciteit, dat ook zal zorgen voor een stijging in het gemiddeld elektriciteit verbruik.

Besparen op het energieverbruik

Er zijn veel manieren om het gemiddeld energieverbruik van elektriciteit en gas te verminderen. Het kan veel stroom besparen wanneer oude apparaten in uw woning vervangen worden. Voor meer bespaartips doorloopt u vrijblijvend ons bespaaradvies! Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.