Menumenuclose

Stroomverbruik berekenen

Nieuwsgierig hoeveel stroom u verbruikt? Of wat het verbruik is van bepaalde apparaten bij u in huis? Inzicht in uw stroomverbruik vinden we heel belangrijk. Het helpt u om bewust met energie om te gaan en bewuste keuzes te maken. Dat is in uw eigen belang, maar ook in het belang van ons allemaal. We helpen u dan ook graag verder met het berekenen van uw stroomverbruik.

Hoe bereken ik mijn stroomverbruik

Is uw thuissituatie veranderd? Heeft u gezinsuitbreiding gekregen, of zijn er juist kinderen de deur uitgegaan? Meer gaan werken, of juist minder? Het heeft allemaal een grote invloed op uw energieverbruik. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een huishouden van 2 personen een stroomverbruik van 3.000 kilowattuur (kWh) heeft, een huishouden van 4 personen gebruikt gemiddeld 4.050 kWh (gegevens Nibud 2017). 

Maar er zijn nog meer factoren die meespelen. Hierom is het handig om ons te laten berekenen wat uw stroomverbruik is. Dit kunnen we op 2 manieren voor u doen: we schatten uw verbruik op basis van 3 vragen over woonsituatie, gezinssamenstelling en duurzaamheid. Dit is het gemiddelde verbruik dat past bij uw situatie en geeft een goede indicatie. Ook kunt u uw historische verbruik door ons laten opvragen bij het register. Via een SMS-code geeft u ons hiervoor toestemming. Op basis van dit verbruik maken we een preciezere schatting. Laat nu uw energiekosten berekenen!

Stroomverbruik berekenen per apparaat

Wilt u weten wat het verbruik van een bepaald apparaat is? Er is een aantal methoden om de energieverslinders in uw huishouden op te sporen en in toom te houden. 

U kunt natuurlijk het stroomverbruik berekenen door het wattage van het apparaat te vermenigvuldigen met de gebruiksduur, dit om te rekenen naar kWh en te vermenigvuldigen met de energieprijs per kWh. Een uitstekende methode, maar wel omslachtig omdat u veel moet bijhouden en zelf moet uitrekenen. Zeker als u nieuwsgierig bent naar het verbruik van meer apparaten.

Een gebruiksvriendelijker alternatief is het gebruik van een energiemonitor. Met een energiemonitor heeft u realtime inzicht in uw energieverbruik én worden alle apparaten apart gemeten. Bovendien ontvangt u een voorspelling van de energiekosten van uw apparaten. Zo komt u alle energieslurpers op het spoor en houdt u grip op uw energieverbruik!

Het stroomverbruik gemakkelijk achterhalen

Bent u klant van ENGIE? We maken het u graag makkelijk. Via MijnENGIE en de ENGIE-app heeft u eenvoudig een gedetailleerd inzicht in uw verbruik. Bovendien krijgt u een voorspelling voor de rest van het jaar. U hoeft dus zelf niet uw verbruik en stroomkosten te berekenen en weet waar u aan toe bent. 

Bent u geen klant bij ENGIE, of nog niet zo lang? De eenvoudigste manier om uw stroomverbruik te berekenen is om uw oude jaarafrekeningen er bij te pakken. Is uw gezinssamenstelling niet veranderd? Dan geeft het stroomverbruik van voorgaande jaren vaak een prima indicatie.

Aan de slag met uw stroomverbruik

Uitstekend, u heeft stroomverbruik berekend of geschat. Het is tijd voor de volgende stap! Wilt u het inzicht gebruiken om te besparen op uw stroomverbruik? Goed idee! We hebben een aantal tips voor u om te besparen op stroom.