Menumenuclose

Energieverbruik van apparaten berekenen

U kunt zelf eenvoudig het energieverbruik van apparaten berekenen. Ontdek hoeveel energie uw apparatuur gebruikt. Zo kunt u gerichte stappen ondernemen om energie te besparen én uw energierekening te verlagen. ENGIE laat u zien hoe!

Help mij besparen

Meet zelf hoeveel energie uw apparaat gebruikt

Bekijk hoeveel energie een specifiek elektrisch apparaat verbruikt met onze rekenformule. U moet hiervoor 3 dingen weten:

  1. Het vermogen in Watt van het apparaat. Bij nieuwere apparatuur staat het verbruik in Watt vaak op de verpakking of op achterkant van het apparaat vermeld. Soms is het ook te vinden in de handleiding.
  2. Hoeveel uur per dag gebruikt u het apparaat? Een koelkast staat bijvoorbeeld 24 uur per dag aan, maar een stofzuiger niet. Wees bewust dat een aantal apparaten ook energie gebruiken in standby modus, bijvoorbeeld een televisie. Stel dat de televisie 2 uur per dag aan staat, dat betekent dat hij 22 uur per dag in standby modus energie gebruikt.
  3. Hoeveel dagen per jaar gebruikt u het apparaat? Een koelkast staat elke dag aan, maar waarschijnlijk de stofzuiger niet.

De formule om het jaarlijkse energieverbruik van uw apparaat te berekenen is als volgt:

aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen toestel in Watt /1000) = jaarlijkse energieverbruik apparaat

Voorbeeldberekening energieverbruik apparaten

Voorbeeld 1: een koelkast
Stel, u heeft een koelkast die elke dag aan staat, elke dag van het jaar. Het vermogen van de koelkast is 18 Watt. Het energieverbruik per jaar van deze koelkast berekent u als volgt: 24*365* (18/1000)=157,68 kWh.

Voorbeeld 2: een stofzuiger
U gebruikt uw stofzuiger 1x per week, 2 uur lang. De stofzuiger heeft een vermogen van 900 Watt. Het energieverbruik op jaarbasis van deze stofzuiger berekent u met de formule: 2*52*(900/1000)= 93,6 kWh.

Men berekent ook vaak het verbruik van de elektrische boiler, elektrische verwarming en van de cv-ketel.

Kosten berekenen van uw apparaten

Als u wilt weten wat het energieverbruik van uw apparaat kost, dan kunt u dat simpel berekenen. Bereken daarvoor eerst het verbruik per jaar met behulp van bovenstaande formule. Volgens Milieucentraal betaalt u in 2019 gemiddeld 23 eurocent voor 1 kWh stroom. Voor de jaarlijkse energiekosten vermenigvuldigt u het jaarlijkse energieverbruik met de kosten voor stroom. Voor de koelkast in het bovenstaande voorbeeld betaalt u 157,68*0,23 = €36,27 per jaar. Het gebruik van de stofzuiger kost u op jaarbasis 93,6*0,23 = €21,53.

Uw energierekening verlagen met ENGIE

Als u weet wat u per apparaat gebruikt, dan weet u ook waar u het meeste kunt besparen. Wilt u meer tips het energieverbruik van uw huishoudelijke apparaten te verlagen? Doe dan nu de ENGIE Wijzer en ontdek hoe u uw energieverbruik onder controle kunt houden!

Benieuwd waar u kunt beginnen met energie besparen?