Menumenuclose

Kosten van het energielabel


In 2015 is ieder huis in Nederland voorzien van een voorlopig en gratis energielabel. Dit voorlopige energielabel geeft een schatting van de energiezuinigheid van uw huis weer. Bij verkoop of verhuur van de woning moet u het voorlopig energielabel definitief maken. Dat kan in veel gevallen online en kost een paar euro's tot een paar tientjes. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van € 170 voor particulieren en € 340 euro voor bedrijven.

Meer informatie

Waar komen de kosten van een energielabel vandaan?

Het is eerst goed om te weten dat het energielabel zelf niets kost. De kosten van het energielabel zitten in het proces van de aanvraag. Wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren dient u een definitief energielabel aan te vragen. Uw aanvraag en het bijgeleverde bewijs wordt dan van afstand door een erkend deskundige gecontroleerd. Voor deze controle vraagt de erkend deskundige een vergoeding. Dit zijn de enige kosten die u voor uw energielabel betaalt.

Wat kost een energielabel?

Bij de aanvraag van het energielabel betaalt u dus voor de erkend deskundige die uw aanvraag controleert. In deze aanvraag kunt u zelf uit een lijst met erkend deskundigen kiezen wie uw aanvraag gaat controleren. De erkend deskundigen mogen zelf bepalen hoeveel kosten zij hiervoor in rekening willen brengen. Dit wordt ook aangegeven tijdens uw aanvraag, waardoor u zelf in de hand hebt hoeveel u aan het energielabel besteedt. Vaak varieert dit van een paar euro's tot een paar tientjes, waarbij u dus kunt kiezen hoeveel u hieraan wilt besteden. De deskundige mag achteraf geen extra kosten in rekening brengen, waardoor u ook niet voor onverwachte extra kosten komt te staan.

Let op: de kosten gaan per 2021 omhoog

Vanaf 2021 wordt het ingewikkelder en duurder om een energielabel aan te vragen. Vanaf 2021 komt er een expert bij u thuis langs om te kijken welk energielabel bij uw woning past. De kosten gaan daarmee flink omhoog, tot wel € 200. Bent u van plan binnen nu en tien jaar te verhuizen? Dan kunt u nu al uw energielabel aanvragen. Een energielabel blijft namelijk tien jaar geldig.

Vraag nu uw energielabel aan

Meer over de energielabels