Menumenuclose

Energielabel verbeteren van uw woning

Ontdek hoe u kunt besparen

In Nederland krijgen alle woningen een energielabel toegewezen. Er zijn in totaal zeven energielabels: A tot en met G. Op dit moment beschikt meer dan de helft van de woningen in Nederland over een groen energielabel (A, B of C). Nog niet alle woningen in Nederland zijn voorzien van een energielabel, maar sinds 1 januari 2008 is een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Hierdoor zullen alle woningen in de toekomst voorzien worden van een energielabel.

Meer informatie

Welke maatregelen zijn er om mijn energielabel te verbeteren?

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om uw woning energiezuiniger te maken en daarmee een beter energielabel te krijgen. Afhankelijk van wat in uw woning al aanwezig is, kunt u de volgende maatregelen treffen.

Isolatie aanbrengen

Een van de belangrijkste maatregelen die u kunt treffen om energie te besparen is het isoleren van uw woning. Woningen die na 1992 gebouwd zijn hebben vaak al goede muur- dak- en vloerisolatie. Extra isolatie is in deze woningen meestal niet nodig, tenzij u uw woning energieneutraal wilt maken. De woningen uit de jaren ‘90 beschikken vaak over dubbel glas, dit kan verbeterd worden door het te vervangen voor HR++ of triple glas.

Woningen die gebouwd zijn tussen 1983 en 1991 beschikken over matige isolatie. Om het energielabel bij deze woningen te verbeteren, kan er extra dak- en vloerisolatie worden aangebracht. De buitenmuren kunnen extra geïsoleerd worden door aan de binnenkant of buitenkant extra isolatie aan te brengen.

Woningen die gebouwd zijn voor 1983 zijn matig tot slecht geïsoleerd. Door in deze woningen de isolatie te verbeteren kan er veel energie bespaard worden doordat de isolatiewaarde flink zal toenemen. Er gaat dan minder warmte verloren, waardoor de CV-ketel minder hoeft bij te verwarmen.

Verwarmingsketel vervangen

Een andere manier om energie te besparen is het vervangen van de verwarmingsketel. CV-ketels worden steeds zuiniger. Als de ketel aan vervanging toe is, loont het om deze te vervangen voor een HR-Ketel (hoogrendementsketel). Dit kan per jaar een besparing van €200 tot €400 opleveren.

Wanneer uw woning beschikt over lage temperatuur verwarming en zeer goed geïsoleerd is, kan er ook gekozen worden om de woning te verwarmen met een warmtepomp. Bij de warmtepompen kan er gekozen worden voor een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp. Een hybride warmtepomp is vaak al een verbetering wanneer uw huis goed geïsoleerd is. Voor een all-electric variant moet de isolatie echt zeer goed zijn om een gunstiger effect te hebben dan een hybride warmtepomp.

Zonnepanelen op het dak

Als laatste stap in het verduurzamen van uw woning kunt u energie opwekken met behulp van zonnepanelen. Wanneer u uw woning helemaal heeft verduurzaamd en verwarmd met elektriciteit, dan weet u hoeveel stroom u nodig heeft. Op basis daarvan weet u hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen om zelf uw stroomverbruik op te wekken. Het energielabel verbetert in veel gevallen met één stap door het plaatsen van zonnepanelen, u gaat dan bijvoorbeeld van D naar C.

Wat is de besparing van deze verbeteringen?

Het is afhankelijk van het type woning en het energieverbruik wat de besparingen zullen zijn van de energiebesparende verbeteringen zoals hiervoor benoemd. De meeste winst valt in veel gevallen te behalen met isolatie. Dit zorgt direct voor meer comfort en lagere energiekosten. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt tussen de 3 en 5 jaar. Vloerisolatie verdient u, afhankelijk van uw type woning, soort isolatie en isolatiedikte, in een paar jaar terug. Dakisolatie is in gemiddeld 5 jaar terugverdiend.

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de prijs per kWh en hoeveel Wp de panelen opwekken. Wanneer de stroomprijs de komende tijd gaat dalen, zal de terugverdientijd langer worden. Panelen met een hogere Wp leveren meer terug dan die met een lager Wp. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen op ongeveer 7 jaar.

Ontdek de eerste stap in het verbeteren van uw energielabel

Wilt u het energielabel verbeteren van uw eigen woning? En bent u benieuwd wat voor uw situatie de logische eerste stap is in het verduurzamen van uw huis? Er zijn verschillende besparende maatregelen mogelijk om het energielabel te verbeteren. We adviseren u graag over de best passende maatregelen bij uw woning en situatie. Vul onze energiescan in en ontdek direct de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor u!

Maak nu een energiescan van uw woning

Meer over de energielabels