Menumenuclose

Tegenwoordig is energiezuinig leven steeds belangrijker geworden. Ook in de woningmarkt zien we dit terug. Het energielabel geeft in één oogopslag weer hoe zuinig een huis is. Hoe zuiniger uw huis, des te beter voor het milieu én de portemonnee. Hoe energiezuinig een huis is wordt weergegeven op een schaal van energielabel A tot en met energielabel G. Hierin staat A voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig.

Maar wat houdt het in als uw huis energielabel D heeft? En hoe komt uw woning tot een energielabel C of beter?

Meer informatie

Wat betekent het als uw woning energielabel D heeft?

Energielabel D is het eerste ‘niet-groene’ energielabel. Wanneer uw woning energielabel D heeft, betekent dit dat de energiekosten van de woning relatief hoog zijn vergeleken met een woning met het meeste zuinige label, energielabel A. In Nederland is het energielabel D gemiddeld voor woonhuizen. Bij een woning met energielabel D zijn er veel mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te treffen, waardoor het een beter energielabel kan krijgen.

Wat kan er beter aan mijn label D-woning?

Het verschilt per woning wat er verbeterd kan worden om meer energie te besparen, maar veel voorkomende maatregelen bij energielabel D-woningen zijn: 

  • Het isoleren van de spouwmuur
  • Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas
  • Het isoleren van cv leidingen
  • De cv ketel vervangen voor een combiketel

Wat zijn energiekosten van een woning met energielabel D?

De energiekosten van een woning met energielabel D zijn natuurlijk niet alleen afhankelijk van de mate waarin deze geïsoleerd is. Het type woning en het aantal bewoners speelt daarin een grote rol. Gemiddeld bent u voor een woning met energielabel D per jaar zo’n €500 extra aan energiekosten kwijt ten opzichte van energielabel A.

Wat zijn de nadelen van energielabel D?

Een nadeel van een woning met energielabel D is dat de maandelijkse energiekosten relatief hoog zijn en dat de woning minder comfortabel is. In de winter is het lastig om warmte vast te houden, waardoor er extra verwarmd moet worden. Wanneer het warm is in de zomer, is het minder makkelijk koel te houden in huis. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe comfortabeler de woning is om in te wonen.

Een ander nadeel van een lager energielabel is dat de woningwaarde ook lager ligt. Door de hogere energiekosten die aan de woning verbonden zijn, zal de marktwaarde van de woning lager liggen dan wanneer de woning over een groen energielabel beschikt.

Ontdek de eerste stap in het verbeteren van uw energielabel

Wilt u het energielabel verbeteren van uw eigen woning? En bent u benieuwd wat voor uw situatie de logische eerste stap is in het verduurzamen van uw huis? Er zijn verschillende besparende maatregelen mogelijk om het energielabel te verbeteren. We adviseren u graag over de best passende maatregelen bij uw woning en situatie. Vul onze energiescan in en ontdek direct de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor u!

Maak nu een energiescan van uw woning

Meer over de energielabels