Menumenuclose

Energiebesparing berekenen

Het is belangrijk om de energiebesparing te berekenen van energiebesparende maatregelen. Hoeveel bespaart u met welke optie? Inzicht in de effecten kan de doorslag geven om voor een specifieke besparing te kiezen. Bereken hier uw energiebesparing!

Help mij besparen

Bereken eenvoudig uw energiebesparing

Wanneer u energie wilt besparen wilt u natuurlijk van te voren weten wat de effecten zijn van de maatregel. De ene maatregel heeft grotere gevolgen dan de andere maatregel. Als u bijvoorbeeld een oude energieslurpende koelkast vervangt door een koelkast met een hoog energielabel, dan bespaart u daarmee meer energie dan één halogeenlamp vervangen door één LED-lamp. De meeste apparaten bevatten een sticker waarop het energieverbruik staat vermeld. Hierdoor kunt u simpel het energiegebruik tussen apparaten vergelijken. Houd er wel rekening mee dat het ene apparaat langer aanstaat dan de ander; een koelkast staat dag en nacht aan, maar een lamp niet. Het verschil in energiegebruik in de huidige situatie met de gewenste toekomstsituatie is uw energiebesparing.

Achteraf uw werkelijke energiebesparing berekenen

Heeft u een periode geleden al maatregelen genomen om te besparen op energie en wilt u nu berekenen wat u eigenlijk heeft bespaard? Dan kunt u dit terug rekenen, mits u weet op welke datum uw maatregelen zijn gestart. Hiervoor is het wel belangrijk dat u ook in het verleden uw meterstanden heeft genoteerd en bijgehouden. Wanneer u een slimme meter heeft kunt u op uw display nog beter zien hoeveel energie u de afgelopen periode heeft gebruikt. Dan kunt u berekenen hoeveel u daadwerkelijk heeft bespaard.

Terugverdientijd berekenen

Als u weet hoeveel energie u heeft bespaard na een bepaalde investering, dan kunt u simpel de terugverdientijd berekenen. De terugverdientijd is de periode die nodig is voordat de besparing net zo hoog is als de investering. Simpel gezegd berekent u de terugverdientijd door de investering te delen door de besparing, dus Investering / Besparing. De investering is de totale kosten die u heeft gemaakt; waaronder de aanschafkosten, aanpassingskosten maar ook de eventuele subsidie die u heeft ontvangen. De besparing is het bedrag dat u heeft bespaard dankzij de investering. Weet u de besparing per maand, dan berekent u de terugverdientijd in aantal maanden.

Nog meer energie besparen?

Wilt u nog meer energie besparen? Doe dan de ENGIE wijzer en ontdek direct de beste tips voor u!

De eerste besparende maatregelen treffen?