Menumenuclose

Tips energie besparen:
wasdroger

Een wasdroger slurpt aardig wat stroom op. Een waslijn of wasrek is qua energie een stuk efficiënter. Maar ja, u wilt ook droge kleding als het regent of als u binnen te weinig ruimte heeft om was op te hangen. In dat geval komen de volgende tips van pas:

Koop een nieuwe wasdroger

Net als voor koel- en vriesapparatuur geldt voor wasdrogers: ze zijn als snel te oud. Een nieuwe kopen is vaak beter voor milieu en portemonnee. Veel huishoudens hebben een ouderwetse afvoerdroger of condensdroger of een warmtepompdrogers met een oud type warmtepomp. Die zijn niet zuinig.

Soorten wasdrogers

  • Luchtafvoerdroger: in het apparaat verwarmt een gloeispiraal de lucht. Die warme lucht wordt door de was geblazen. Met water verzadigde lucht wordt afgevoerd.
  • Condensdroger: het drogen gaat op dezelfde manier als bij de luchtafvoerdroger, alleen wordt de met vocht verzadigde lucht door een condensor geleid. Daar wordt het water weer uit de lucht gehaald en komt in een opvangbak terecht.
  • Warmtepompdroger: ook hier gaat de lucht door een condensor. Hier zit er echter een verdamper voor, waardoor de lucht slimmer koud (met weinig vocht) en dan weer warm (vochtopnemend) wordt gemaakt: een warmtepomp. Een warmtepomp is nu de standaard in wasdrogers. Dit type gebruikt minder dan de helft van de stroom als afvoer- en condensdrogers.
  • Gasdroger: de lucht wordt opgewarmd met gas. Hiervoor moet je eerst een goede gasaansluiting laten aanleggen.

Hard centrifugeren voor het drogen

Vocht dat niet de wasdroger in gaat, hoeft er ook niet uit. Het loont om de was eerst op de hoogste stand te contrifugeren. De hoogste stand is op de meeste wasmachines 1600 toeren.

Bron: Milieu Centraal