Menumenuclose

Tips energie besparen:
verwarming

Besparing per jaar: ongeveer €470 en meer dan een ton CO2

De meeste energie gaat zeer waarschijnlijk op aan het verwarmen van uw huis. Behalve het beter isoleren van uw huis kunt de volgende dingen doen om uw energierekening omlaag te brengen:

Alleen verwarmen waar je bent

Het is zonde om kamers te verwarmen waar je niet of nauwelijks komt. Draai in die ruimtes de radiatoren dicht en sluit de (tussen)deuren. Daarmee bespaar je gemiddeld €230!

Als je slaapt of weg bent: 15 graden

Ga je slapen of het huis uit? Zet de thermostaat op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld €80 per jaar.
Behalve bij vloerverwarming! Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. De cv-ketel moet dan te hard werken om het huis weer op temperatuur te brengen.

Graadje lager

Wie de thermostaat een graadje lager zet, bespaart al snel 7% energie. Daarvan wordt de jaarlijkse energierekening zo'n €70 lager. Probeer het maar eens. Vaak voel je die ene graad niet eens. Zeker niet als je in beweging bent. Als je lang stil zit, bijvoorbeeld op de bank voor de tv, dan kun je de verwarming altijd weer hoger zetten.

Slaapkamer

Zet radiatoren in de slaapkamers uit. Daarmee verlaag je de gasrekening met zo'n €70 per jaar. Als je dat te koud vindt, gebruik dan een kruik of elektrische deken.

Eerder uit

Zet de verwarming een uur voor je naar bed gaat alvast op de nachttemperatuur (rond de 15 graden). Dat laatste uur blijft de 'oude' warmte vaak goed hangen. Zeker als het huis redelijk geïsoleerd is en het buiten niet vriest. Hiermee bespaar je nog eens €20 per jaar.

Vakantie

Als je op vakantie gaat, kun je de temperatuur in huis laten dalen tot wel 10 graden. Op veel thermostaten zit een vakantiestand. Dan kan het huis de dag voordat je terugkomt langzaam weer opwarmen.

Bron: Milieu Centraal