Menumenuclose

Tips energie besparen:
koelkast en vriezer

Besparing per jaar: ongeveer €50 en een paar honderd kg CO2

Koelkast en vrieskist zijn de allergrootste stroomverbruikers in een normaal huishouden. Het is soms beter voor milieu en portemonnee om je oude koelapparaat weg te gooien, ook als het nog prima werkt.

Energielabel op de koelkast

Op veel apparaten staat verplicht een energielabel. Daarop staat een letter en soms een +. A is het meest energiezuinig, maar let op bij koelers en vriezers: daar is A+ het minimum. Koelkasten met de cijfers B, C enz. mogen niet meer worden verkocht. Kies bij aanschaf van een koelkast of vriezer voor een A+++, oftewel 3 plusjes. Die is tweemaal zuiniger dan A+ en dat scheelt gemiddeld €35 per jaar. Ook hier kunt u beter letten op het getal ‘kWh per jaar’ dan op het label.

Koelkast meer dan 7 jaar? Weg!

Weg ermee, zelfs al koelt hij nog prima. Het klinkt gek, maar dat is beter voor het milieu. De koel- en vriestechniek is in de afgelopen 7 jaar zoveel beter geworden dat het besparen van stroom opweegt tegen de energie die het kost om een nieuw apparaat te maken. Ook beter voor uw portemonnee: als u een machine van meer dan 10 jaar oud vervangt door een nieuwe A+++ bespaart u al snel €80 per jaar.

Een vriezer die niet te groot is

Kies een koelkast en/of een vriezer die klopt met uw huishouden. Beetje zonde als je vooral bezig met het koelen van lucht, omdat er niets in de apparaten ligt.

Eerder eruit, later erin

Een uurtje voordat u gaat koken kunt u gekoelde etenswaren vast op het aanrecht leggen, als het weer niet te warm is. (Zorg wel dat het aanrecht vrij is van zon en ongedierte en dat het eten goed is afgesloten van de lucht.) Zo slaat u twee vliegen in één klap: de koelkast hoeft dat eten een uur minder lang koel te houden, en uw verbruikt minder energie om het eten te koken.

Andersom: als u eten over heeft dat u weer in de koelkast wilt doen, wacht dan even tot het is afgekoeld. Wel alvast in een afgesloten bakje doen.

Bron: Milieu Centraal