Menumenuclose

Wat zegt een energielabel?

Verantwoord en zuinig omgaan met energie helpt u energie te besparen. Energielabels laten op eenvoudige wijze zien welke apparaten zuinig met energie omgaan. Zelfs uw woning en uw auto hebben een energielabel. Maar wat zegt een energielabel nou precies en wat zijn mogelijke valkuilen?

Energielabels van elektrische apparaten

Het energielabel loopt normaal van A tot en met G. Voor elektrische apparaten geldt echter een andere schaal, namelijk A+++ tot en met D.

Deze aanduiding geeft niet het verbruik in KWh aan. En dat is tegelijkertijd ook een valkuil. Het energielabel helpt u dus alleen tussen onderlinge apparaten te onderscheiden welke van die apparaten energiezuiniger is. Maar dat geeft nog geen inzicht in het daadwerkelijke verbruik van dat apparaat. Op het energielabel zelf van het specifieke apparaat staat het stroomverbruik en indien van toepassing ook het waterverbruik. Het is dus belangrijk om te kijken wat bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser aan stroom en water per wasbeurt kost. Ga dus op zoek naar de cijfers in kWh. Pas dan krijgt u het hele plaatje van energie(on)zuinigheid.

Energielabels van woningen

Sinds 2015 zijn energielabels verplicht voor woningen. Huurders en kopers kunnen zo gemakkelijker zien of je in een woning makkelijk zuinig kunt zijn met energie. Het label wordt vooral bepaald door isolatiewaarden: van muren, dak, vloer en ramen.

U kunt het energielabel positief beïnvloeden door uw huis energiezuiniger te maken. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de energierekening en hoe hoger de waarde van het huis.

Wie (nog) geen energielabel heeft aangevraagd heeft van de overheid een voorlopig energielabel toegewezen gekregen met de standaardwaarden voor dat type woning (bouwjaar, hoekhuis of niet, enz.).

Energielabels van auto's

Het energielabel geeft aan hoe efficiënt de auto omgaat met brandstof en/of elektriciteit. Zo geldt voor een auto met energielabel A dat deze 20% zuiniger is dan een auto met energielabel C. Op het label staan ook de cijfers, meestal in het aantal kilometers dat de auto op 1 liter brandstof kan rijden. Zoals inmiddels wel algemeen bekend zijn hierbij kanttekeningen te plaatsen. De tests worden door de fabrikanten zelf uitgevoerd in een laboratorium onder onrealistische omstandigheden. Uw rijstijl, omgeving en afstand die u rijdt bepaalt natuurlijk het daadwerkelijke verbruik.