Menumenuclose

Tips energie besparen:
douchen en baden

Besparing per jaar: rond €50 en een paar honderd kg CO2

Als het om persoonlijke hygiëne gaat, wilt u niet inleveren op comfort. Dat hoeft ook niet. Neemt u bijvoorbeeld een luxe spaardouchekop.

Wat is een spaardouche?

Uit een spaardouchekop stroomt het water langzamer. Daar merkt u niets van: langzaam stromend water voelt even warm als snel stromend water. Terwijl u soms wel de helft minder water gebruikt! De aanschafprijs heeft u er zo uit: een spaardouchekop scheelt een gemiddeld huishouden €30 per jaar. Kijk bij aanschaf van een douchekop naar de cijfers: maximaal 7 liter water per minuut. Hoe minder, hoe beter.

Heb ik een spaardouche?

U kunt dus ook testen of uw huidige douchekop wel of niet een water (en dus energie) besparend is. Leg de douchekop in een emmer en zet de kraan precies een minuut lang vol open. Als er minder dan 7 liter in de emmer zit, heeft u al een waterbesparende douche.

Maakt korter douchen uit?

Niet iedereen wil korter douchen dan hij of zij gewend is. Bedenk wel hoeveel het scheelt als je de douche één minuutje eerder uit zet: 5000 liter warm water en daarmee 25 kubieke meter gas. Dat komt neer op €25 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Bad of douche?

Een bad kost gemiddeld 140 liter water en een douchebeurt maar de helft (bij 9 minuten douchen). Douchen is dus beter voor milieu en portemonnee. Als u toch verslingerd bent aan een warm bad, zorg dan dat uw bad geïsoleerd is. Dan hoeft u het veel minder vaak bij te vullen om op temperatuur te blijven.

Bron: Milieu Centraal