Menumenuclose

Stroom besparen: tips

Er zijn veel verschillende oplossingen om stroom te besparen. Minder stroom gebruiken zorgt voor een lagere energierekening en is beter voor het milieu. Weten hoe u kunt besparen? Wij hebben de beste tips verzameld voor u en geven u hier de beste tips om stroom te besparen!

Help mij besparen

Bewust stroom besparen

De eerste, en misschien wel meest belangrijke tip is: wees bewust van uw stroomgebruik. Bent u bewust van uw gedrag en weet u welke apparaten het meeste stroom verbruiken? Is het nodig om de apparatuur te gebruiken? Kunt u zuiniger omgaan met apparatuur? Stel uzelf deze vragen. Als u hier bewust van bent is het makkelijker om te ontdekken waar u kunt besparen. Kunt u bijvoorbeeld een droogbeurt van de droger besparen door uw was op een wasrek te hangen? Of laat u nu verlichting branden in ruimtes waar u niet bent? Waarschijnlijk zijn het gewoontes, maar ook die kunt u veranderen als u er bewust van bent.

Stroombesparende tips

We geven u hier bespaartips om uw stroomgebruik te verlagen
  • Stap over op LED-verlichting. LED-lampen gebruiken tot wel 85% minder energie dan een gloeilamp (Bron: Milieucentraal).
  • Laat apparatuur niet aan staan als u er geen gebruik van maakt. Zet de televisie uit als u er niet naar kijkt en doe de lampen uit in ruimtes waar u niet bent.
  • Laat producten uit de vriezer ontdooien in de koelkast. Zo hoeft u de magnetron niet te gebruiken om te ontdooien. Bijkomend voordeel is dat de koelkast minder hard hoeft te werken doordat de kou van het bevroren product ook voor kou zorgt.
  • Laat de vaatwasser en wasmachine alleen draaien als ze vol zitten. Voor een halve lading wordt namelijk net zoveel stroom gebruikt als voor een volle lading.
  • Vervang uw apparaten op tijd en voorkom daarmee dat uw apparatuur onnodig veel stroom gebruikt. Sluit de deur van uw vriezer niet meer helemaal goed? Zorg dan dat u dit repareert, of koop een nieuwe (energiezuinige!) vriezer.
  • Was op lagere temperatuur. Een wasprogramma op 30 of 40 graden gebruikt minder stroom dan een wasprogramma op hogere temperatuur. Kies geschikt wasmiddel waarmee uw was ook op lagere temperaturen hygiënisch schoon wordt.
  • Trek de stekkers uit het stopcontact van apparatuur die u niet gebruikt. Onder andere computers, opladers en televisies gebruiken nog steeds stroom als ze niet gebruikt worden. Dit kunt u makkelijk oplossen door er een stekkerblok met schakelaar tussen te zetten.

Nog meer tips om stroom te besparen?

Wilt u nog meer tips en ontdekken hoe u simpel stroom kunt besparen? Doe dan de ENGIE wijzer en ontdek direct de beste tips voor u

Alle besparende tips op een rijtje

Doe de check