Menumenuclose

Waarom water besparen zo belangrijk is (+ tips)

Ontdek hoe u nog meer bespaart

Mensen denken vaak dat water niet op raakt, maar dat is wel het geval. Vanwege klimaatverandering krijgen landen steeds meer te maken met waterschaarste. Door de opwarming van de aarde krijgen we steeds vaker te maken met droge periodes zonder regen. Zo zijn er steeds meer inspanningen nodig om de watervoorzieningen op orde te houden. Daarom is voorzichtig omspringen met waterverbruik van groot belang.

Watergebruik kost daarnaast ook energie. Dit is terug te zien op de energierekening, want een liter warm water kost zo’n 50 keer zoveel energie als een liter koud water. Waterbesparing is niet alleen gunstig voor uzelf, maar ook voor de wereld. Door minder water te verbruiken verlaagt het energiegebruik, waardoor we onze CO2-voetafdruk verminderen.

Water besparen

Tips om water te besparen

Er zijn veel manieren om water te besparen. De ene manier is wat makkelijker dan de ander. Het gemiddelde waterverbruik per Nederlander is zo’n 120 liter per dag. Dit verbruiken we voornamelijk met wassen, schoonmaken of een bezoek aan het toilet. Hier wordt veel water verbruikt en daarom is het ook makkelijker om hierop te besparen. Hieronder staat een aantal tips die dagelijks kunnen worden gehandhaafd om water te besparen.


Wassen

 1. De beste tip is om korter te douchen. Hiermee valt een hoop geld te besparen. Door minder lang te douchen kan er op jaarbasis 6000 liter worden bespaard.
 2. Denk niet dat een bad minder water kost, met een vol bad verbruikt u meer water dan onder de douche. Dus ga onder douche in plaats van in bad.
 3. Maak gebruik van een warmtewisselaar. Zo hergebruikt u de restwarmte van het afvalwater.
 4. Laat de kraan niet doorlopen. Dit doen veel mensen tijdens het handen wassen, scheren of tandenpoetsen. Het kan zo zijn dat er 20 liter per minuut door het putje verdwijnt.
 5. Koop een wasmachine met een A-label. Koop ook eerder een nieuwe wasmachine dan een oude te laten repareren. Zorg dat u niet teveel kleine wasjes draait. Zo wordt er namelijk veel water verbruikt. Kies daarom voor een volle trommel.

Schoonmaken

 1. Tegenwoordig zijn de vaatwasmachines niet meer weg te denken, maar het is voordeliger om met de hand af te wassen.
 2. Maak gebruik van afwasmiddel op natuurlijke basis. Zo kan het spoelwater gebruikt worden voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin.
 3. Lekkende kranen verhelpen. Een druppende kraan kan er voor zorgen dat er behoorlijk wat water wordt verbruikt. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2000 liter. Een kraan die constant lekt (enkele druppels per seconde) kost zowat 35.000 liter per jaar. Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur, dat is 140.000 liter water per jaar.

Toilet

 1. Spoel het toilet door met regenwater, afwaswater of grijs water. Voor doortrekken van een toilet is namelijk geen schoon drinkwater nodig.
 2. Vervang een oud toilet voor een nieuwe. Een oud toilet heeft vaak nog een groot waterreservoir. Bij een nieuwe wc zijn deze reservoirs veel kleiner, waardoor ze ook minder water verbruiken. Dit kan soms wel de helft schelen.
 3. Als een stortbak lekt, laat deze dan meteen repareren. Een lekkende stortbak verbruikt constant water. Dit kunt u herkennen aan het geluid, want een lekkende stortbak wordt hele tijd aangevuld en daarnaast ziet u een stroompje water in de pot lopen.
 4. Sommige toiletten hebben twee knoppen voor het doortrekken, een ‘grote’ en een ‘kleine’. De kleine knop bespaart ongeveer de helft van het water. Probeer daarom zoveel mogelijk de kleine knop te gebruiken.
 5. Trek niet te lang door. Bij een kleine boodschap is niet veel water nodig om door te spoelen, dus trek niet onnodig lang door.

Ontdek hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik

Bent u benieuwd hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik? Er zijn verschillende besparende maatregelen mogelijk om te besparen. We adviseren u graag over de best passende maatregelen bij uw woning en situatie. Vul onze energiescan in en ontdek direct de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor u!

Maak nu een energiescan van uw woning