Menumenuclose

Duurzamer leven kan al snel met kleine maatregelen zoals water besparen. De prijs van het water zelf is in Nederland erg laag vergeleken met andere landen. De belangrijkste reden voor velen om water te besparen is dan ook niet om het water zelf, maar is om indirect energie te besparen. 

Het opwarmen van water gebeurt vaak met een CV ketel, die flink wat gas verstookt om het water warm te krijgen. Buiten uw eigen huis om, kost met name het zuiveren van water de zuiveringsbedrijven enorm veel energie. Door water te besparen bespaart u op gas, wat voor u zorgt voor een lagere energierekening. Gunstig voor ons landelijk verbruik en voor uw portemonnee dus!

Water besparen

Wat kan ik doen om water te besparen?

Om duurzamer te gaan leven kunt u vandaag nog beginnen met water besparen. Elke dag wordt er per persoon ongeveer 120 liter water verbruikt. Water gebruiken we het meeste bij het wassen, schoonmaken en bij het doortrekken van het toilet. Aangezien we bij deze bezigheden veel verbruiken is het ook gemakkelijker om hierop te besparen.

Er wordt in Nederland een grote hoeveelheid water verbruikt en verspild zonder dat we dit door hebben. Maar water is geen onuitputtelijke bron. Daarom moeten we er bewuster mee omgaan. Water besparen kunt u al gemakkelijk doen door korter te douchen of de kraan dicht draaien tijdens het tandenpoetsen. Of door bewust te kiezen welke doorspoelknop u gebruikt bij het doortrekken van de wc. Deze kleine gedragsveranderingen maken op jaarbasis een groot verschil en u bespaart tegelijkertijd op uw energierekening. Bekijk alle waterbesparende tips voor thuis.

Water hergebruiken

Naast water besparen kunt u water ook hergebruiken. Op deze manier gaat u duurzamer leven. Door water te hergebruiken bespaart u op kostbaar drinkwater. Water kan op meerdere manieren worden hergebruikt. Zo zijn er simpele en wat gecompliceerdere oplossingen om dit te doen.

Een manier om water te besparen is om hemelwater op te vangen. Hemelwater is water dat uit de lucht valt: regen, hagel en sneeuw. Het voordeel van hemelwater is dat het schoon, gratis en milieuvriendelijk is. Dit water is gemakkelijk op te vangen in een regenton om later de tuin te besproeien. Daarnaast kunt u een hemelwatersysteem laten installeren om het toilet door te spoelen, de auto te wassen of zelfs de was te doen. Het systeem vangt het regenwater op in een buffertank en zo kan er op jaarbasis 50% water bespaard worden.

Ontdek hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik

Bent u benieuwd hoe u nog meer kunt besparen op uw energieverbruik? Er zijn verschillende besparende maatregelen mogelijk om te besparen. We adviseren u graag over de best passende maatregelen bij uw woning en situatie. Vul onze energiescan in en ontdek direct de meest aantrekkelijke mogelijkheden voor u!

Maak nu een energiescan van uw woning