Menumenuclose

Een warmtepomp aanschaffen met subsidie

In 2018 is er wederom subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een warmtepomp. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en wordt verstrekt door het Ministerie van Economische Zaken. De subsidie kan gebruikt worden voor de aanschaf van een warmtepomp, maar ook voor zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De subsidie is aan te vragen voor zowel particulier als voor zakelijk gebruik.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet de warmtepomp aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp (zoals de Techneco Elga, Daikin Altherma en Inventum Ecolution), grond-waterwarmtepomp, water-waterwarmtepomp, hybride waterwarmtepomp of een warmtepompboiler. Let op: lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten van subsidie.
  • Het nominale vermogen van het verwarmingstoestel is maximaal 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Hoeveel subsidie krijg ik?

De overheid heeft een apparatenlijst opgesteld waarin precies staat welk subsidiebedrag bij welke warmtepomp hoort. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt het subsidiebedrag vaak tussen de €500 en €2.500. 

De subsidieregeling is op 1 januari 2016 van start gegaan en loopt nog tot en met 31 december 2020. Voor 2018 is er €100 miljoen aan subsidie beschikbaar.

Terugverdientijd

Door de subsidie wordt het bedrag dat u investeert om zuiniger en milieuvriendelijker te verwarmen kleiner. Dat is fijn voor de portemonnee én de terugverdientijd van de warmtepomp wordt aanzienlijk korter. De gasprijzen stijgen in 2018, dit heeft ook een positief effect op de terugverdientijd.


Subsidie aanvragen

Met behulp van het ISDE Stappenplan kunt u de subsidie aanvragen. Doe dit binnen 6 maanden na de installatie van de warmtepomp. Na 6 maanden vervalt het recht op subsidie.

Voordat u de subsidie ontvangt, moet u het bedrag voor de warmtepomp zelf volledig betalen. U krijgt de subsidie dus achteraf, na dat de warmtepomp is geïnstalleerd, in gebruik is genomen en volledig is betaald.

Energiebespaarlening

Om de investering in een warmtepomp en andere energiebesparende maatregelen te kunnen financieren, kunt u gebruikmaken van de energiebespaarlening. Bij deze lening staat het rentetarief voor de gehele looptijd vast en betaalt u een vast bedrag per maand. De looptijd ligt tussen de 7 en 15 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar.

Op de website van de Energiebespaarlening kunt u meer lezen over de lening.

Warmtepompcheck

Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Vul dan de Warmtepomp Checklist in. Op basis van een aantal vragen kunnen wij bepalen of de investering in een warmtepomp een goede keuze is of niet.

Doe de warmtepompcheck

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren