Menumenuclose

Techneco Elga

De Techneco Elga is een lucht/water warmtepomp. Dat betekent dat de Elga uw woning en tapwater verwarmt met warmte uit de buitenlucht. Deze slimme modulerende warmtepomp werkt samen met uw huidige cv-ketel of stadsverwarming. Daarom noemen we de Elga een hybride warmtepomp.

De warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit wordt naast uw cv-ketel geplaatst of bij de aansluiting van de stadsverwarming. De buitenunit wordt op maximaal 20 meter van de binnenunit geplaatst. Deze kan geplaatst worden op het dak, in de tuin of aan de gevel. De Elga is in één dag geïnstalleerd en is geschikt voor vrijwel elke (geïsoleerde) woning

Werking

De Techneco Elga gebruikt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de woning. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centraal verwarmingssysteem. Zoals bij alle warmtepompen, kan het water tot maximaal 45 graden Celsius worden verwarmd. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 9,0 kW aan warmte nodig. De Elga genereert met 4,5 kW in een Nederlands klimaat tot 62% van de warmtebehoefte. De overige warmte wordt door de cv-ketel opgewekt.

Bij een lage buitentemperatuur is het rendement van een warmtepomp minder goed dat van uw cv-ketel. Op het moment dat de buitentemperatuur onder de 4 graden daalt, neemt de cv-ketel automatisch het verwarmen van de warmtepomp over. Als de temperatuur weer stijgt, neemt de warmtepomp het weer over. Zo wordt uw woning en het tapwater altijd met het meeste rendement verwarmd. Doordat de cv ketel het verwarmen van de Elga overneemt bij een temperatuur lager dan 4 graden, zal de cv ketel gemiddeld 20 procent meer de verwarming op zich nemen dan op dagen wanneer de temperatuur boven de 4 graden is.

Waarom een hybride oplossing?

Voor bestaande woningen is een hybride warmtepomp een goede optie als u minder gas wilt verbruiken. Volledig van het gas af is voor de meeste woningen nog moeilijk te realiseren, omdat de isolatiewaarde onvoldoende is of omdat er nog geen vloerverwarming is. Een hybride warmtepomp is een uitstekend alternatief om dan toch op het gasverbruik te besparen


Eén regeling

Bij de Techneco Elga wordt standaard de Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat bijgeleverd. Hiermee kunt u zowel de Elga als uw cv-ketel bedienen. U kunt deze klokthermostaat volledig programmeren en de thermostaat geeft aan wat de buitentemperatuur is.

Koelfunctie

Een goed geïsoleerde woning houdt het vaak al lekker koel in de zomer. De Elga heeft daarbij ook een koelfunctie. Met een minimum aan energie is de Elga in staat om de temperatuur in uw woning een aantal graden omlaag te brengen. Voor de koelfunctie moet u wel over vloerverwarming of over lage temperatuur ventilator-convectoren met een condens afvoer beschikken.

Subsidie beschikbaar

Doordat er subsidie beschikbaar is voor de aanschaf van een warmtepomp, valt uw totale investeringsbedrag een stuk lager uit. Het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp die u kiest. Voor de Techneco Elga is in 2018 1700 euro subsidie beschikbaar. Door de subsidie wordt de terugverdientijd een stuk korter. Bij een huidig gasverbruik van ongeveer 2000 m3 gas per jaar, is de terugverdientijd van de Techneco Elga ongeveer 10 jaar. Over het algemeen geldt: hoe hoger uw gasverbruik nu, hoe sneller u de Elga terugverdient.

Energiebespaarlening

Daarbij kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. Bij deze lening staat het rentetarief voor de gehele looptijd vast en betaalt u een vast bedrag per maand. Door het lage rentetarief, is de Energiebespaarlening zeer aantrekkelijk. Daarbij is de rente van de lening voor de meeste woningeigenaren ook fiscaal aftrekbaar.

De volgende stap

De Techneco Elga is dé oplossing als u minder gas wilt verbruiken in uw woning, maar uw huidige cv-ketel nog niet aan vervanging toe is. Doordat de Elga zowel kan warmen als koelen, heeft u het hele jaar een comfortabele temperatuur in huis. Daarnaast staat de Elga geen CO2 uit, wat beter is voor het milieu en onze toekomst. En hierdoor verbetert u het energielabel van uw woning met één of twee sprongen. Wilt u meer weten over warmtepompen, vraag dan ons Warmtepomp Magazine aan en vul vervolgens onze Warmtepomp Checklist in. Door het beantwoorden van een aantal vragen geven wij u een persoonlijk advies over de geschiktheid van uw woning voor een warmtepomp.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren