Menumenuclose

Daikin Altherma

De Daikin Altherma is een lucht/water warmtepomp. Dat betekent dat de Altherma de warmte uit de buitenlucht gebruikt om uw woning en het water uit de kraan te verwarmen. De Daikin Altherma is dé oplossing als uw huidige cv-ketel aan vervanging toe is en u minder gas wilt verbruiken. De Altherma is namelijk een warmtepomp en HR-ketel (hoogrendementsketel) in één. Door deze combinatie noemen we dit een hybride warmtepomp.

De Daikin Altherma bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit komt op de plek van uw huidige cv-ketel en wordt aangesloten op uw bestaande leidingen en afgiftesysteem (radiatoren, vloerwarming, etc.). De buitenunit komt bijvoorbeeld op een plat dak, tegen de gevel of in de tuin en wordt aangesloten op de binnenunit. De Altherma is er in verschillende vermogens, zodat u altijd het juiste type passend bij uw woning heeft.

Werking Daikin Altherma

Met de Daikin Altherma bespaart u minimaal 50% van uw gasverbruik en CO2-uitstoot. De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte voor uw woning en water. De warmtepomp kan het water tot maximaal 45 graden Celsius verwarmen. Voor hogere temperaturen springt de ingebouwde hr-ketel bij.Met de Daikin Altherma bespaart u minimaal 50% van uw gasverbruik en CO2-uitstoot. De warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en zet dit om in bruikbare warmte voor uw woning en water. De warmtepomp kan het water tot maximaal 45 graden Celsius verwarmen. Voor hogere temperaturen springt de ingebouwde hr-ketel bij.

Ook als het buiten te koud wordt, neemt de ingebouwde hr-ketel het verwarmen van de warmtepomp over. Bij een zeer lage buitentemperatuur gebruikt de warmtepomp namelijk zoveel stroom, dat verwarmen op gas op dat moment voordeliger is. Gemiddeld ligt dit omslagpunt rond een buitentemperatuur van 4 graden. Dit omslagpunt is naar wens is te stellen. Als u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft met overproductie, kunt u deze overproductie gebruiken om het extra verbruik van de warmtepomp te compenseren. Het omslagpunt kan dan op een lagere buitentemperatuur gezet worden.

Waarom een hybride warmtepomp?

Voor bestaande woningen is een hybride warmtepomp een goede optie als u minder gas wilt verbruiken. Volledig van het gas af is voor de meeste woningen nog moeilijk te realiseren, omdat de isolatiewaarde onvoldoende is of omdat er nog geen vloerverwarming is. Een hybride warmtepomp is een uitstekend alternatief om dan toch op het gasverbruik te besparen.

Koelfunctie

Naast het verwarmen van uw woning, kan de Altherma uw woning in de zomer ook koelen, zonder extra energie te verbruiken. U geniet dus zowel in de winter als zomer van een comfortabele temperatuur in uw huis. Voor de koelfunctie moet u wel over vloerverwarming of over lage temperatuur ventilator-convectoren met een condens afvoer beschikken.

Subsidie beschikbaar

Voor de aanschaf van een warmtepomp is subsidie beschikbaar. Dat kan de aanschaf van een warmtepomp een stuk aantrekkelijker maken, want daardoor wordt de terugverdientijd een stuk korter. Het subsidiebedrag verschilt per warmtepomp. Afhankelijk van het type Daikin Altherma u kiest, is in 2018 het subsidiebedrag voor deze warmtepomp 1700 of 1900 euro.

Energiebespaarlening

Bij de aanschaf van energiebesparende maatregelen, kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. Dit is een lening met een laag rentetarief wat vaststaat voor de gehele looptijd. U betaalt een vast bedrag per maand. Voor de meeste woningeigenaren is de rente van deze lening ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

De volgende stap

Is uw huidige cv-ketel aan vervanging toe en wilt u overstappen op een warmtepomp, dan is de Daikin Altherma de perfecte oplossing. U gaat hiermee namelijk aanzienlijk minder gas verbruiken, wat goed is voor uw portemonnee én het milieu. Daarbij verbetert u het energielabel van uw woning met één of twee stappen.

Wilt u meer weten over warmtepompen, vraag dan ons Warmtepomp Magazine aan en vul vervolgens onze Warmtepomp Checklist in. Door het beantwoorden van een aantal vragen geven wij u een persoonlijk advies over de geschiktheid van uw woning voor een warmtepomp.

closeDeze website maakt gebruikt van cookiesCookies accepteren