Menumenuclose

Gas besparen: tips en tricks

Wilt u tips en tricks om gas te besparen? Gas besparen is niet moeilijk; alle grote en kleine maatregelen helpen. Waar kunt u de meeste winst behalen? Wij geven u alle tips en tricks om minder gas te gebruiken en te besparen op uw gasrekening.

Help mij besparen

Simpel gas besparen zonder investering

Om gas te besparen hoeft u niet eerst te investeren. Kijk eens kritisch naar uw eigen gasgebruik in uw dagelijks leven. Met een paar kleine aanpassingen kunt u waarschijnlijk zelf al veel gas besparen.

  • Is het koud in huis? Trek eens een warme trui aan voordat u de thermostaat omhoog draait. Zo krijgt u het warm zonder extra gas te verbruiken. Als u echt meer wilt besparen, kunt u de thermostaat standaard een graad lager draaien. U bespaart 6% op uw verwarmingskosten wanneer u de thermostaat 1 graad lager zet. (Bron: Milieucentraal)
  • Neem een kortere douche. De gemiddelde Nederlander staat 8,5 minuten onder de douche per dag. Douchen is belangrijk voor onze hygiëne, maar waarschijnlijk kunt u het ook met een minuut korter douchen. Met elke minuut korter douchen bespaart een gemiddeld Nederlands huishouden op jaarbasis 15 m3 gas. Heeft u nog geen waterbesparende douchekop? Overweeg dan eens om deze aan te schaffen. Hiermee bespaart u zowel gas als water; nog voordeliger dus!
  • Zorg dat u in huis geen warmte verliest. Sluit de gordijnen op tijd in de winter. Gordijnen werken isolerend; ze zorgen dat de kou niet naar binnen kan. Sluit ook uw deuren in huis zodat u alleen de gebruikte ruimtes verwarmt.
  • Kook water met de waterkoker, en niet op het fornuis. Zowel theewater als water dat u tijdens het koken gebruikt. Op het fornuis gaat namelijk veel warmte verloren langs de pan.

Tips voor goedkope energiebesparende investeringen

Wilt u echt stappen zetten om gas te besparen, dan is het raadzaam om eens kritisch naar uw woning te kijken. Zijn er plekken waar u warmte verliest? En heeft u budget beschikbaar om te investeren in een zuiniger huis? Een zuinige woning hoeft niet gelijk duur te zijn. Bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of zelfklevend tochtband kunnen warmteverlies bij ramen, muren en deuren tegenhouden. Deze kunt u voor een paar tientjes halen bij de bouwmarkt. De maatregelen zorgen gelijk voor minder warmteverlies en een lagere gasrekening.

Woning isoleren om gas te besparen

Wanneer u meer budget heeft kunt u uw woning beter isoleren. Dit kost meer geld, maar dankzij de besparing op de gasrekening kunt u dit op termijn terug verdienen. Het isoleren van uw muur, vloer of dak zorgt dat de warmte beter in huis blijft en tegelijk voor een lagere gasrekening. Wilt u helemaal van het gas af, dan kunt u overstappen op bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen.

Nog meer tips?

Wilt u nog meer tips en tricks om te besparen op uw gasgebruik? Doe dan de ENGIE Wijzer en krijg inzichtelijk alle mogelijkheden op een rij voor uw woning en bekijk direct wat u kunt besparen!

Weten waar u kunt beginnen met gas besparen?