Menumenuclose

Zonne-energie opslaan of salderen?

Door , op dinsdag

Uw eigen opgewekte zonne-energie opslaan en zelfvoorzienend worden als het om energie gaat. Voor veel mensen klinkt het als een ideale situatie. Wanneer u zonnepanelen aanschaft is de kans vrij groot dat u meer energie opwekt dan u direct verbruikt. Maar wat is slim en voordelig om te doen met deze extra energie? Is het verstandig om uw zonne-energie op te slaan in een eigen batterij, of kunt u beter terugleveren? Wij leggen u de mogelijkheden voor.

In het kort: hoe werkt het opwekken van zonne energie?

Zonnepanelen zijn eigenlijk kleine fabriekjes die energie van de zon opnemen en omzetten naar bruikbare energie voor in huis. Ieder paneel bestaat uit zonnecellen en deze zetten daglicht direct om in gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet direct bruikbaar is in onze woningen, bevat een zonnepaneelsysteem ook een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat u de stroom thuis kunt gebruiken.

Lees meer over zonnepanelen: download ons gratis Zonnepanelen Magazine!

Maandlasten verlagen door terugleveren en salderen

De zon schijnt overdag, terwijl u (waarschijnlijk) voornamelijk energie verbruikt in de avond. Daarom is de meeste voor de hand liggende keuze om uw opgewekte stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het net fungeert als een grote batterij om zonne-energie in op te slaan. In de avonduren kunt u vanuit het net de stroom weer gebruiken. Hebben de zonnepanelen meer energie opgewekt dan u verbruikt, dan verkoopt u uw teveel aan stroom als het ware aan het net. Het kan ook gebeuren dat de zonnepanelen niet genoeg energie hebben opgewekt ten opzichte van uw verbruik. Dan wordt aanvullende stroom uit het elektriciteitsnet gebruikt.

Op uw energierekening wordt een berekening gemaakt van de hoeveelheid verbruikte en opgewekte energie in kWh. Dit berekeningsproces noemen we salderen. Boven de salderingsgrens (gelijk aan de hoeveelheid energie die het net aan u heeft geleverd) ontvangt u een terugleververgoeding. Bij ENGIE is dit het kale leveringstarief. Er zit geen limiet aan het terugleveren.

Zonne-energie opslaan in een thuisbatterij

Hoewel terugleveren en salderen het meest voorkomt in Nederland, is dit niet de enige mogelijkheid die u heeft. U kunt ook een eigen speciale thuisbatterij aanschaffen bij uw zonnepanelen, waarin u de opgewekte zonne-energie kunt opslaan. Stroom die u niet direct gebruikt gaat dan naar de thuisbatterij. Wanneer u bijvoorbeeld ‘s avonds elektriciteit nodig hebt, kunt u hiervoor de batterij gebruiken. Let echter wel op dat een batterij een bepaalde capaciteit heeft. Wanneer de batterij vol is en uw zonnepanelen wekken nog steeds stroom op, dan gaat deze stroom verloren. Is de batterij leeg maar hebt u nog wel stroom nodig, dan kunt u gewoon stroom krijgen via het net.

Zonne-energie zelf opslaan in thuisbatterij nog niet rendabel

Voor wie droomt van helemaal ‘off the grid’ leven, klinkt het opslaan van eigen opgewekte zonne-energie waarschijnlijk aantrekkelijk. Maar financieel gezien is een thuisbatterij nog geen aantrekkelijke optie. Salderen is nu namelijk gratis en zal de komende jaren gratis blijven. Het terugleveren levert u direct een besparing op de jaarafrekening op en zorgt dat u misschien zelfs geld terugkrijgt.

In de toekomst kan de financiële aantrekkelijkheid natuurlijk veranderen. Ontwikkelingen in accutechnologie gaan momenteel erg snel, helemaal met de opmars van elektrisch vervoer. Het is niet onwaarschijnlijk dat we deze toepassingen op een gegeven moment ook in huis kunnen gaan gebruiken.

Ontdek wat voor u de beste optie is

Salderen en eigen opgewekte zonne-energie opslaan hebben beide hun voordelen, danwel financieel of om uit eigen overwegingen onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Onze partner Sungevity helpt u graag uit te vinden welke optie het beste bij u past. Vraag een vrijblijvende offerte aan om inzicht te krijgen in wat er mogelijk is en welke investering daarbij hoort.