Menumenuclose

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Door , op donderdag

Zonnepanelen leveren duurzame energie op. Maar weet u ook hoe duurzaam de zonnepanelen zelf zijn? De levensduur van zonnepanelen is belangrijk om te weten, omdat u aan de hand hiervan kunt bepalen wat bijvoorbeeld de terugverdientijd van de zonnepanelen zal zijn. En hoe korter de terugverdientijd, hoe langer u kunt profiteren van gratis, door uzelf opgewekte energie!

Hoe lang gaat een zonnepaneel gemiddeld mee?

De meeste zonnepanelen gaan in ieder geval 25 jaar mee. Dit kan ook flink uitlopen: er zijn zonnepanelen die het wel 40 jaar volhouden. Uiteraard zijn er verschillende soorten zonnepanelen, gemaakt van verschillende materialen. De levensduur verschilt per soort. In de tabel hieronder ziet u de verhouding tussen het soort zonnepanelen en de levensduur.

Soort zonnepanelen

Gemiddelde levensduur

Amorf (dunne film) zonnepanelen

15 jaar

Monokristallijne zonnepanelen

25 jaar

Polykristallijne zonnepanelen

25-30 jaar

Hoewel polykristallijne zonnepanelen vanwege de lange levensduur misschien het aantrekkelijkst lijken, kunnen andere typen zonnepanelen toch meer geschikt voor u zijn. Dunne film zonnepanelen zijn bijvoorbeeld goedkoper in aanschaf, wat de terugverdientijd korter maakt. Ga daarom goed na welk soort zonnepanelen het beste bij u en uw woning past. Een adviseur kan u hierbij helpen.

Levensduur van de omvormer ook belangrijk

Een systeem van zonnepanelen bevat meer onderdelen dan de panelen alleen. De omvormer, die ervoor zorgt dat u stroom kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet, heeft een kortere levensduur dan de zonnepanelen zelf. Houdt hier daarom rekening mee in uw overweging. Een omvormer is na gemiddeld 12 tot 15 jaar aan vervanging toe. In de tijd dat u uw zonnepanelen gebruikt zult u dan ook in ieder geval één keer de omvormer moeten vervangen.

Tip: wilt u uw omvormer zo lang mogelijk blijven gebruiken? Zorg ervoor dat de omvormer geplaatst wordt op een plek waar de temperatuur niet te hoog wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de levensduur.

Wat kunt u zelf doen voor de levensduur van uw zonnepanelen?

U wilt zo lang mogelijk van uw zonnepanelen blijven profiteren. Maar wat kunt u hier zelf aan doen? Er zijn twee dingen die u zelf kunt ondernemen om uw zonnepanelen zo goed mogelijk te laten werken. Allereerst is het belangrijk uw dat u uw zonnepanelen regelmatig (laat) schoonmaken. Op deze manier blijven de panelen zoveel zon opnemen als mogelijk is. Vervolgens is het verstandig om te monitoren wat de opbrengst van het zonnesysteem is. Zo kunt u op tijd signaleren of het vermogen van uw panelen afneemt. Neemt het vermogen van uw panelen sneller af dan toegestaan? Dan krijgt u van ENGIE gewoon een nieuw zonnepaneel geleverd. U betaalt hiervoor niets, het valt onder de vermogensgarantie. Deze garantie geldt 25 jaar op uw zonnepanelen.

Garantie op opbrengst van uw zonnepanelen

U doet er natuurlijk alles aan om uw zonnepanelen zo veel mogelijk stroom te laten opwekken en om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Maar mocht er iets misgaan, dan kunt u terugvallen op onze garanties. Op uw zonnepanelen krijgt u productgarantie, die bij onze partner Sungevity 10 jaar geldt. Op omvormers ontvangt u 5 jaar garantie. Maar dit zijn niet de enige garanties die u krijgt. Bij ENGIE en onze partner voor zonnepanelen vinden wij het belangrijk dat uw zonnepanelen opbrengen wat met u is afgesproken. Daarom ontvangt u op zonnepanelen die u via ENGIE aanschaft 10 jaar SunSure opbrengstgarantie. Met SunSure bent u gegarandeerd van een minimale opbrengst van 90% op de voorspelde stroomproductie van uw zonnepanelen. Levert uw zonnesysteem minder op dan afgesproken, dan krijgt u de gemiste productie terug.

Meer weten over zonnepanelen?

Download ons gratis Zonnepanelen Magazine.

Zonnepanelen Magazine

Gratis offerte aanvragen

Wilt u weten hoeveel energie u kunt opwekken met zonnepanelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan. Onze partner Sungevity is specialist in zonnepanelen en bereikt samen met u het hoogste rendement.

Offerte aanvragen