Menumenuclose

Het vermogen van zonnepanelen

Door , op zondag

Wanneer u zich verdiept in zonnepanelen komt u ongetwijfeld het onderwerp ‘vermogen van zonnepanelen’ tegen. Maar hoe werkt het vermogen van zonnepanelen precies? Hoeveel kWh levert een Wp (Wattpiek) op? En wat gebeurt er als uw zonnepanelen niet opleveren wat vooraf berekend was? Wij leggen het u uit in dit blog.

Vermogen van zonnepanelen in Wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, ook wel afgekort naar Wp. Wattpiek is een eenheid die dient om de capaciteit van zonnecellen of zonnepanelen te meten. Het is net iets anders dan een ‘gewone’ Watt, omdat de zon niet altijd dezelfde hoeveelheid energie afgeeft. Daarom is een piekvermogen vastgesteld dat kan worden bereikt onder bepaalde omstandigheden, namelijk de Standaard Test Condities (STC).

Hoeveel kWh levert een Wp op?

Hoeveel kWh een Wattpiek precies oplevert is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk altijd af van lokale omstandigheden als de hoeveelheid zonne-uren, de stand van uw zonnepanelen en de temperatuur. Zoals u misschien wel weet is het meest gangbare vermogen van zonnepanelen 250 Wattpiek. Onder de Standaard Test Condities kan het zonnepaneel dus in 1 uur 0,25 kWh opwekken. In Nederland hebben we echter niet altijd te maken met weersomstandigheden die gelijk zijn aan de Standaard Test Condities. Daarom gaan we er over het algemeen vanuit dat in Nederland 1 Wp zo’n 0,89 kWh per jaar oplevert. Per regio kan dit wat hoger of lager uitvallen, afhankelijk van het aantal zonne-uren. Aan de kust komt de zon namelijk wat meer tevoorschijn dan landinwaarts.

Garantie op de opbrengst het vermogen en van uw zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen aanschaft wilt u natuurlijk dat deze optimaal presteren en dit ook blijven doen. Om u te garanderen dat uw zonnepanelen goed blijven presteren, bieden wij verschillende garanties op de opbrengst en het vermogen van uw zonnepanelen aan:

Opbrengstgarantie

Met onze Sunsure garantie wordt door onze partner een exacte berekening gemaakt van wat uw systeem zal gaan opwekken. Op deze manier kunnen we u de stroomproductie voor 10 jaar garanderen. Vervolgens worden iedere dag uw zonnepanelen automatisch uitgelezen. Aan het einde van het jaar wordt beoordeeld of uw systeem daadwerkelijk heeft geproduceerd wat voor u berekend is. Blijkt dat uw zonnepanelen minder stroom hebben geproduceerd? Dan krijgt u de gemiste productie automatisch terug.

Vermogensgarantie

Het vermogen van zonnepanelen neemt na installatie door de jaren heen langzaam af. Een goed werkend zonnepaneel heeft na 5 jaar een nominaal vermogen van 95%. Na 10 jaar is dit 90% en na 25 jaar 80%. Met de vermogensgarantie van ENGIE hoeft u niet bang te zijn dat u opbrengst misloopt wanneer uw zonnepanelen meer vermogen verliezen. Wanneer het vermogen sneller afneemt dan toegestaan, krijgt u namelijk kosteloos een nieuw paneel.

Bovengenoemde garanties zijn, evenals productgarantie en installatiegarantie, standaard bij de offerte inbegrepen.

Interesse in zonnepanelen? Vraag een offerte aan!

Hebt u interesse gekregen in het opwekken van energie met zonnepanelen? Vraag een vrijblijvende offerte aan!