Menumenuclose

Salderen? Wat is dat nou?

Door , op dinsdag

Als u voor zonnepanelen gaat, doet u dat waarschijnlijk in eerste instantie omdat u uw eigen, groene energie wilt opwekken. Groot voordeel hierbij is natuurlijk dat de kosten op uw energierekening dalen. Overdag zijn de meeste mensen alleen vaak niet thuis, en dat is nou net het moment dat de zonnepanelen het meeste opwekken. Wat gebeurt er dan met deze opgewekte energie?

Zelf opgewekte energie gaat gelukkig niet verloren, maar levert u terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt alle energie die u heeft terug geleverd aan het net, van uw verbruikte stroom afgetrokken. Dat heet salderen.

In de zomer wekken uw zonnepanelen veel groene energie op, waarschijnlijk meer dan dat u op dat moment verbruikt. In de winter kan het voorkomen dat uw zonnepanelen juist niet genoeg opwekken, waardoor u stroom van het net verbruikt, als aanvulling op de opgewekte stroom van uw eigen zonnepanelen. Salderen is dus de rekensom van deze twee gegevens.

In onderstaande video legt onze energiecoach Joris Pouw het voor u uit.

Terugleververgoeding

Als u meer energie verbruikt dan u zelf hebt opgewekt met uw zonnepanelen, betaalt u over het verschil het leveringstarief van uw energieleverancier. Gebruikt u minder energie dan u zelf opwekt, dan krijgt u over iedere kilowattuur die u teruglevert een vergoeding. Bij ENGIE is dit het kale leveringstarief. Dat is het bedrag wat je betaalt voor elektriciteit, zonder de energiebelasting, btw en netbeheerkosten. Extra opgewekte energie gaat dus niet verloren!

Download ons Zonnepanelen Magazine

Enthousiast geworden over zonnepanelen? Download ons Zonnepanelen Magazine! In dit magazine leest de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen. Zo weet u of uw dak geschikt is en wat de kosten en opbrengsten voor u zijn. De zon lacht u toe!