Menumenuclose

Warme ledverlichting? Het bestaat!

Door , op dinsdag

Kan ledverlichting ook warm zijn? Ik was sceptisch. Je hoort vaak dat ledlampen nogal hard wit licht geven en erg duur kunnen zijn. Na het zelf geprobeerd te hebben, kan ik nu zeggen: ledverlichting en sfeer gaan hand in hand!

Fel licht in de badkamer

Kortgeleden is bij mij thuis een nieuwe badkamer geplaatst. Een noodzakelijk kwaad. Na een lekkage was de oude niet meer te redden. Ik woon in een vrij oud huis (1894) en ook de ouderwetse opbouwverlichting was vervangen door halogeenspotjes. Bij het aanklikken van de schakelaar baadde de badkamer in hard, koel wit licht. Dat moest dus anders.

Tja, waar kijk je dan naar? De Hue (Philips) kwam het eerst in mij op. Zelf bepalen welke kleur en sfeer je in je huis wilt! Maar om nu zo’n bedrag voor licht in de badkamer uit te geven ging mij wat ver. Toch maar even verder kijken. De Philips 25W geeft op de verpakking aan “warm white” licht uit te stralen. Het is een A++ lamp die direct de volledige lichtopbrengst geeft met een niet al te hoge prijs. Goede argumenten die mij over de streep trokken. Na wat gepruts in het plafond waren de spotjes vervangen en inderdaad: mooi warm licht. Warm is trouwens niet te verwarren met heet, want dat worden ze niet. Op de verpakking lees ik nog dat de lampen een levensduur van 15 jaar of 15.000 uur hebben. Je kunt ze 50.000 keer aan- en uit zetten. Zover ben ik nog niet, maar als ik er tegen die tijd aan denk, zal ik het laten weten.

De vijf pluspunten op een rijtje

  1. Warm wit led is zoals beloofd ook echt warm
  2. A++ led is laag in verbruik, dus duurzaam
  3. Goede lichtopbrengst uit slechts 25 Watt
  4. Niet al te duur(ca. 4 euro per lamp) 
  5. En een lange levensduur
 Gerwin Sieders
Gerwin Sieders is directeur bij ENGIE. Zijn credo: “De energietransitie versnellen. Niet praten, maar doen”. Dat brengt hij natuurlijk niet alleen bij ENGIE in de praktijk, maar ook thuis. Positief over energie.

Terug

Meer blogs over ledverlichting: