Menumenuclose

Het weer en uw energieverbruik (augustus 2018)

Door , op donderdag

Juli 2018 was een zeer warme maand. De gemiddelde temperatuur lag boven de 20 graden en dit is ook in ons veranderende klimaat best uniek. Deze maand bezet een derde plaats in de top 10 van warmste julimaanden ooit sinds het begin van de metingen.

Deze maand een heuse hittegolf

In het midden van het land werd het op 22 dagen warmer dan 25 graden. Verder landinwaarts zelfs nog vaker!

Wanneer mogen we officieel spreken van een hittegolf?  We spreken van een hittegolf als het gedurende een periode van minimaal vijf aaneengesloten dagen elke dag warmer wordt dan 25 graden en op drie van deze dagen moet het mimimaal 30 graden zijn! Dat lukte deze maand!

Aantal zonuren

Nog nooit eerder heeft de zon in een maand zo vaak geschenen als in de afgelopen maand. Gemiddeld over het land heeft de zon 341 uren geschenen! Een nieuw record! Dit is natuurlijk heel erg gunstig als u zonnepanelen heeft. Maar, door de hitte zal het rendement wat minder zijn dan u gehoopt kan hebben. Op koelere dagen met veel zon is het rendement wat hoger. 

“Wist u dat het belangrijk is om uw zonnepanelen goed stofvrij te houden voor een optimale opwek? “

Gasverbruik

Door de warmte van de afgelopen maand is uw gasverbruik wellicht minimaal geweest. Wel verbruiken uw koelkast, vriezer en wellicht airco wel meer stroom bij deze hoge temperaturen. Verder was het ook een zeer droge maand. De weinige regen die er viel, viel heel verspreid over het land. Gemiddeld genomen viel er slechts 8 millimeter aan regen. 

Blokkade in de atmosfeer

Het warme en zonnige weer van de laatste maanden ontstaat door een ‘blokkade’ in de atmosfeer. Krachtige hogedrukgebieden (mooi weer gebieden) maken continu de dienst uit in onze omgeving en blokkeren daardoor de weg voor lagedrukgebieden (slecht weer gebieden). Dit is ook de oorzaak van de aanhoudende droogte momenteel in Nederland. 

Hondsdagen

Momenteel zitten we midden in de ‘hondsdagen’. Dit is gedurende de periode van 20 juli tot 20 augustus.  Deze periode heeft niets met honden te maken. Deze periode is genoemd naar het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de zon op, en is dan niet te zien. Over deze periode gaan veel verhalen en spreuken rond, maar het enige echt relevante aan deze periode is, dat de Hondsdagenperiode de warmste periode van het jaar is!