Menumenuclose

Eddo: Positief over het weer

Door , op maandag

In onze rubriek 'Positief over...' vertelt elke keer een klant of collega waar hij of zij positief over is. Dit keer collega van de klantenservice Eddo Wolbers. Naast zijn werk presenteert hij voor ENGIE sinds mei eens in de twee maanden een video over de invloed van het weer op het energieverbruik. 

Waar ben jij positief over?  

"Over het weer! Het klinkt misschien raar, maar niks is zo veranderlijk als het weer. Ik vind het vooral interessant als er extreme weersomstandigheden worden verwacht, zoals zware zomerse onweersbuien, een hittegolf, extreme kou of een flink pak sneeuw. Het laatste wordt helaas steeds zeldzamer door ons veranderende klimaat. Met name vind ik het boeiend hoe deze weersituaties zich gaan ontwikkelen, nadat ze zijn aangekondigd. Ook als er mogelijk records worden gebroken, zit ik echt op scherp haha.

In mijn werk als medewerker van de klantenservice heb ik veel contact met de klant. Ik beantwoord vragen en help ze met het oplossen van  problemen. Daar krijg ik energie van: een stukje informatieverschaffing en een oplossing voor de klant! Sinds mei presenteer ik filmpjes waarin we onze klanten uitleggen dat het weer invloed heeft op zijn/haar energieverbruik. Zo geven we de klant nog meer inzicht krijgt in zijn/haar persoonlijke energieverbruik.

Ik werd hiervoor gevraagd toen men merkte dat ik regelmatig weerberichten vertelde aan mijn collega’s. Het is voor mij eigenlijk een beetje begonnen als grap, maar ik vind het superleuk om te doen mijn hobby te kunnen combineren met mijn werk. Natuurlijk zou het vooral gaaf zijn als de klant haar voordeel hier mee gaat doen.”

Welke weerman/vrouw inspireert jou?

“Ik vind Helga van Leur de beste weervrouw. Helaas is zij in juni na twintig jaar gestopt. Ze gaat zich de komende jaren verder verdiepen in de communicatie over ons veranderende klimaat, de duurzaamheid en wat dit concreet voor ons als mens betekent. Hoeveel warmer gaat de aarde worden als de uitstoot van broeikasgassen niet verder wordt teruggedrongen? Wat zijn daar de gevolgen van?

Zij kon altijd erg boeiend vertellen over wat het weer nu voor ons als mensen in het dagelijks leven betekent en ook de achtergronden daarvan. Haar weerpresentaties van nu zijn ook wel een zeer verschillend van haar presentaties van twintig jaar terug.

Ook de nieuwe ‘Weatherman’ Maurice Middendorp doet het goed, vind ik. Hij kan erg enthousiast en duidelijk vertellen en deelt ook de achtergronden over het weer. Helga was hiervoor ook zijn voorbeeld. Hij neemt ons nu regelmatig mee naar ‘de andere kant van de oceaan’, waar het tornadoseizoen gaat beginnen. Hij legt bijvoorbeeld erg goed uit wat die tornado’s uiteindelijk betekenen voor het dagelijkse weer in onze omgeving.”

Wat leer je van hen?

“Hun enthousiasme en duidelijkheid in hun presentaties. Zij weten de kijker te boeien door hun manier van presenteren door de achtergrond uit te leggen en wat het weer nu precies voor ons als mensen betekent. In mijn VKO presentaties wil ik dit ook verder ontwikkelen. Zo duidelijk mogen aangeven welke invloed het weer op het energieverbruik heeft gehad….. Dit alles natuurlijk met een enthousiaste en positieve insteek!”

Wanneer raakte je geïnteresseerd in het weer?

 "Hoe dit precies is ontstaan, weet ik niet; het was een beetje een natuurlijk proces. Volgens mij was ik een jaar of 13. Ik weet nog goed dat ik elke zondagochtend om negen uur dicht voor de radio zat te luisteren naar toenmalig weerman Ton ten Hove op Radio Oost. 

In die tijd schreef ik elke dag in een speciale agenda wat het weer op die dag was geweest. Ik heb er destijds over nagedacht om Meteorologie te gaan studeren, iedereen moedigde dat aan in mijn omgeving. Maar ik was op de middelbare school geen ster in natuurkunde en wiskunde. Vandaar dat ik voor een andere vervolgopleiding heb gekozen.

Maar nog steeds raadpleeg ik meerdere keren per dag diverse weersites en kijk ik ’s avonds altijd het weerbericht op RTL. Door de modernere technologieën wordt het steeds gemakkelijker om het weer op de lange termijn te voorspellen of zelfs vrij betrouwbare seizoensverwachtingen te maken. Ook ben ik al jaren geabonneerd op ‘het Weermagazine’. Dit blad komt elke twee maanden uit. Hierin staan vaak interessante artikelen over de achtergronden van recente weersituaties en ons klimaat."

Welk weer is jou het meest bijgebleven? 

"Poeh, er zijn best veel situaties uit het verleden die ik nog weet als de dag van gisteren. Zoals de extreme koudegolf eind december 1996, toen Siberische vrieskou rechtstreeks naar Nederland werd geblazen (transportkou), wat resulteerde in de laatste Elfstedentocht! Ook de steeds terugkerende hitte in de zomer van 2003 heeft indruk op mij gemaakt. 

Maar met name de sneeuwsituatie op vrijdag 26 januari 1996 heug ik mij nog zeer goed… Er was voor die middag sneeuw voorspeld. Vanaf twee uur begon het flink te sneeuwen en de temperatuur daalde in luttele minuten naar -10C graden, midden op de dag! Ik bracht in die tijd kranten rond in het buitengebied en weet nog goed dat ik de hele route lopend heb moeten doen met een zware tas vol kranten, omdat fietsen door de sneeuw echt onmogelijk was."