Eddo: Positief over het weer

Door , op maandag

Naast zijn werk voor de klantenservice, presenteert Eddo Wolbers voor ENGIE sinds mei eens in de twee maanden een video over de invloed van het weer op het energieverbruik. 

Waar ben jij positief over?  

"Over het weer! Niks is zo veranderlijk.  Ik ben vooral geïnteresseerd in extreme weersomstandigheden en hoe die zich gaan ontwikkelen. Zoals zware zomerse onweersbuien, een hittegolf, extreme kou of een flink pak sneeuw. Het laatste wordt helaas steeds zeldzamer door ons veranderende klimaat. Als er mogelijk records worden gebroken, zit ik op scherp haha.”

Wanneer raakte je geïnteresseerd in het weer?

 "Volgens mij was ik een jaar of 13. Ik weet nog goed dat ik elke zondagochtend om negen uur dicht voor de radio zat te luisteren naar toenmalig weerman Ton ten Hove op Radio Oost. In die tijd schreef ik elke dag in een speciale agenda wat het weer op die dag was geweest. Verder was dat een natuurlijk proces.

Ik heb er destijds over nagedacht om Meteorologie te gaan studeren, iedereen moedigde dat aan in mijn omgeving. Maar ik was op de middelbare school geen ster in natuurkunde en wiskunde. Vandaar dat ik voor een andere vervolgopleiding heb gekozen.

Maar ik raadpleeg nog steeds meerdere keren per dag diverse weersites en kijk ’s avonds altijd het weerbericht op RTL. Door de modernere technologieën wordt het steeds gemakkelijker om het weer op de lange termijn te voorspellen en vrij betrouwbare seizoensverwachtingen te maken. Ook ben ik al jaren geabonneerd op ‘het Weermagazine’. Hierin lees ik interessante artikelen over de achtergronden van recente weersituaties en ons klimaat."

Je kunt je hobby nu met je werk combineren. Hoe?

"Ik presenteer filmpjes over de invloed van het weer op energieverbruik. Zo krijgen klanten nog meer inzicht in hun energieverbruik.

Ik werd hiervoor gevraagd omdat ik vaak weerberichten vertelde aan mijn collega’s. Voor mij begon het een beetje als grap, maar inmiddels vind ik het superleuk om te doen! Natuurlijk zou het vooral gaaf zijn als de klant haar voordeel hier mee gaat doen.”

Welke weervrouw/man inspireert jou?

“Ik vind Helga van Leur de beste weervrouw. Helaas is zij gestopt. Ze gaat zich de komende jaren verder verdiepen in de communicatie over ons veranderende klimaat: hoeveel warmer gaat de aarde worden als de uitstoot van broeikasgassen niet verder wordt teruggedrongen? Wat zijn daar de gevolgen van?

Zij vertelde vooral de laatste jaren altijd erg boeiend over wat het weer nu voor ons in het dagelijks leven betekent en de achtergronden ervan. Ook de nieuwe ‘Weatherman’ Maurice Middendorp doet dat goed. Hij legt bijvoorbeeld uit wat de tornado’s aan de andere kant van de oceaan uiteindelijk betekenen voor het dagelijkse weer in onze omgeving. Helga was hiervoor ook zijn voorbeeld.

In mijn VKO presentaties wil ik dat ook verder ontwikkelen. Zo duidelijk mogen aangeven welke invloed het weer op het energieverbruik heeft gehad….. Dit met eenzelfde enthousiaste en positieve insteek!”

Welk weer is jou het meest bijgebleven? 

"De terugkerende hitte in de zomer van 2003 heeft indruk op mij gemaakt. Eind december 1996: vrieskou uit Siberië werd rechtstreeks naar Nederland geblazen, wat resulteerde in de laatste Elfstedentocht!

Maar met name de sneeuwsituatie op vrijdag 26 januari 1996 heug ik mij nog zeer goed… Ik bracht in die tijd kranten rond in het buitengebied en er was voor die middag sneeuw voorspeld. Vanaf twee uur begon het en de temperatuur daalde in luttele minuten naar -10C graden, midden op de dag! Met een zware tas vol kranten heb ik noodgedwongen de hele route lopend gedaan.”


Deze website maakt gebruikt van cookies.  Cookies accepteren