Menumenuclose

Mitu over duurzaam eten

Door , op dinsdag

In onze rubriek 'Positief over...' vertelt een klant of medewerker van ENGIE waar zij of hij positief over is. Mitu Zaman werkt bij ENGIE op de afdeling facturatie. Daarnaast schrijft ze voor haar eigen blog Mitu's Meatless Food over duurzaam eten. Ook voor ENGIE blogt ze over duurzaam leven.

Wanneer ging je bewust bezig met duurzaamheid?
"Ik heb altijd al van de natuur gehouden. Hoe groener en bosrijker, hoe beter. Daar kan ik echt van genieten. De laatste jaren ben ik ook bewuster bezig met duurzaamheid: wat kan ik doen om bij te dragen aan een beter milieu? Voor mij begint dat met kleine dingen, zoals afval goed scheiden, zo veel mogelijk met de fiets overal naar toe en recyclebare boodschappentassen gebruiken." 

Wat heb jij met duurzaam eten? 
"Duurzaam eten betekent voor mij eten op een manier die het milieu niet te veel belast. Dat is een van de redenen waarom ik geen vlees eet. De vee-industrie is zo enorm belastend voor het milieu, veel mensen weten dat niet. Voor een deel komt dat ook doordat we er nog te weinig over geïnformeerd worden. Verder probeer ik letterlijk zo groen mogelijk te eten. Dus veel plantaardig en zo onbewerkt mogelijk. Geen pakjes en zakjes en zo weinig mogelijk fabrieksproducten. Groener eten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor mij en mijn lijf."

Wat wil je met je foodblogs bereiken?
"Ik ben gek op koken. Als je zonder vlees en vis kookt, ga je op een heel andere manier koken: het maakt mij creatiever in de keuken. Ik wil via mijn blogs delen hoe ontzettend lekker eten zonder vlees en vis kan zijn. Het gaat om de smaak, de kruiden en de combinaties. Ik wil mensen positief inspireren om groener en duurzamer te eten."

Wat is de leukste positieve ervaring die je hebt met je blogs? 
"Dat er echt interesse is in vegetarisch eten. Mensen zijn nieuwsgierig en staan er voor open. Er is echt een heel grote groep mensen die wel vaker vegetarisch wil eten, maar nog op zoek is naar lekkere recepten. Ik krijg vaak te horen dat ze geïnspireerd raken of dat een recept in de smaak valt. Geweldig vind ik dat: mensen positief inspireren voor een gezonder eetpatroon en een gezondere aarde."

Waar ben je nog meer positief over?
"Ik sta sowieso positief in het leven. Ik ben positief over m’n werk bij ENGIE, daar haal ik veel energie uit. Maar ook bewegen en sporten, reizen en mooie plekken bezoeken, al die dingen geven mij positieve energie!"