Menumenuclose

Pionieren met energie

Door , op vrijdag

Samen balanceren, gewoon thuis

Als Nederland ’s avond thuis komt gaan miljoenen lampen, tv’s, playstations en keukenapparaten tegelijk aan. Op deze “piekmomenten” is van het ene op het andere moment ineens veel meer stroom nodig. Ook kunnen er onverwacht situaties ontstaan waarin energiecentrales of hoogspanningslijnen problemen ondervinden. Energiecentrales moeten hierdoor continu reservestroom opwekken om de pieken in de stroomvraag altijd op te kunnen vangen. Dit kost meer energie en CO2 uitstoot dan nodig.

Software zet apparatuur op afstand uit

In 2016 is ENGIE met TenneT een pilot gestart om op innovatieve en duurzame manier de energievraag en aanbod in balans te houden. In samenwerking met Sympower wordt getest hoe huishoudens met elektrische boilers en warmtepompen een bijdrage kunnen leveren door deze apparaten op afstand in en uit te schakelen. Dat klinkt misschien eng en natuurlijk wil niemand een koude douche of een koud huis. Maar zo lang worden de apparaten niet uitgezet. Hoe erg is het als het water in de boiler tijdelijk 2 graden afkoelt en een paar minuten later zoals gewoonlijk weer opwarmt naar 60 graden? Daar merk je zelf niks van, zelfs niet als je juist op moment onder de douche staat. makkelijk meetbaar

Meer inzicht in verbruik

Energiepionier Marc de Ruiter doet mee aan de pilot. Wij vroegen hem naar zijn eerste ervaring. “Op deze simpele, kosteloze manier krijg ik beter inzicht in het verbruik van mijn elektrische boiler. Op het kastje is het verbruik realtime te zien. Uiteindelijk doel is natuurlijk om de pieken en dalen op het net te verkleinen. Door mijn boiler op betere moment op te warmen, waardoor er minder elektriciteit hoeft te worden opgewekt. Dit is met name voor het opwekken van zonne- of windenergie (duurzaam) van belang, omdat dit minder makkelijk op- of afgeschaald kan worden. Een beter milieu begint bij jezelf!” ENGIE maakt de energie van de toekomst vandaag al beschikbaar. Dichtbij huis. Lees meer over deze pilot en hoe je zelf slim aan de slag kunt met energie in je eigen huis.