Menumenuclose

Wat kan de slimme meter?

Door , op vrijdag

Iedereen krijgt er een, thuis in de meterkast: een slimme meter. Wanneer krijg je zo'n nieuwe stroom- en gasmeter en wat kan dit apparaat dat de oude meter niet kan?

Slimme meter bij jou thuis

De netbeheerder van jouw regio zal een slimme meter bij jou thuis komen installeren. In elk geval 80% van alle Nederlandse huishoudens moet in 2020 een slimme meter hebben. Je krijgt er sowieso een op het moment dat:

  • je oude meter voor gas of elektra stuk is en vervangen moet worden;
  • de leidingen voor gas/elektra in jouw huis vervangen moeten worden;
  • je zelf stroom gaat opwekken met zonnepanelen of windmolens;
  • het soort aansluitingen verandert omdat je meer stroom nodig hebt, bijvoorbeeld voor een elektrische auto.

Meterstanden automatisch doorgeven

De oude stroom- en gasmeters moet je zelf aflezen. Met pen en papier de meterkast in. Daarna vul je meterstanden in op de briefkaart of webpagina van je energieleverancier. Bij een slimme meter hoeft dat niet meer: het apparaat heeft een internetverbinding en geeft de cijfers vanzelf door. Dat is een stuk gemakkelijker.

Meteen informatie over verbruik

Op de slimme meter zit een schermpje dat cijfers laat zien. Niet meer de draaiende analoge rondjes maar digitale cijfers. Op de meeste types slimme meters verspringen de cijfers elke paar seconden. De meter toont dan afwisselend:

  • meterstand kWh-levering normaal tarief;
  • meterstand kWh-levering daltarief;
  • huidige verbruik kWh op dat exacte moment.

Als je een vaste stroomprijs per kWh hebt (in plaats van normaal en daltarief) dan toont de meter natuurlijk ook maar 1 tarief.


meterstanden 

Meteen zien wat je zonnepanelen doen

Als je zonnepanelen op je eigen dak hebt, laat de slimme meter ook zien:

  • meterstand kWh teruglevering normaal tarief;
  • meterstand kWh teruglevering daltarief.

De slimme meter laat dus ook meteen zien wat je zonnepanelen hebben opgewekt. Het huidige verbruik wordt direct gecorrigeerd met de stroom die op dat moment wordt gemaakt door je eigen zonnepanelen.

Elke twee maanden een 'verbruikskostenoverzicht' (VKO)

De netbeheerder deelt de informatie van elke slimme meter met (alleen!) je huidige energieleverancier. Die mailt of stuurt elke twee maanden een verbruikskostenoverzicht (VKO). Zes keer per jaar kun je dus zien hoeveel stroom en gas je nou echt verbruikt hebt. Met de oude meter gaf de energieleverancier maar een keer per jaar een overzicht van het werkelijke verbruik: bij de jaarafrekening. En dat alleen als je zelf de meterstanden (juist) had ingeleverd.

Slimme metingen nodig voor de toekomst

De manier waarop we energie opwekken is drastisch aan het veranderen: er komen steeds meer zonnepanelen, windmolens, en andere duurzame energiebronnen bij. Grotere elektriciteitscentrales zullen minder belangrijk worden, is de verwachting. Daarmee wordt de 'energiepuzzel' anders: hoe zorgen we ervoor dat iedereen altijd energie krijgt, ook als het niet waait en de zon niet schijnt? Voor die puzzel is veel informatie nodig, ook van het 'energiegedrag' van elk huishouden. De slimme meter legt die informatie vast en stuurt het door.

De verwachting is dat meters nog slimmer worden. In de toekomst kun je steeds preciezer gaan bepalen wanneer welk apparaat in je huis stroom gaat verbruiken. Hierdoor ga je er bewuster mee om, en zal je gemiddelde energieverbruik dalen.

Witho Oost Witho Oost is schrijver van teksten over energie. Hij houdt zich in werk en vrije tijd bezig met efficiëntie, energiebesparing en -transitie. Deze thema's boeien hem al een paar decennia, sinds hij student Technische Bestuurskunde was.

Terug