Menumenuclose

Consumenten worden energieleveranciers

Door , op donderdag

Soms wordt er een product of concept gelanceerd waarvan je denkt: dit maakt de wereld echt mooier. Het idee van Internet werd ooit terughoudend ontvangen; welke mensen wilden nu allerlei informatie gaan opzoeken, digitaal? Nu vinden we dat heel ‘gewoon’.

De TomTom zorgde ervoor dat niemand meer met lastig op te vouwen landkaarten in de auto hoefde te worstelen. Binnen de kortste keren werd het heel ‘gewoon’ om te navigeren op de stem van een welbespraakte man of een vriendelijke Vlaamse vrouw. Producten en vernieuwingen kunnen de manier waarop de wereld functioneert, radicaal veranderen.

300 leveranciers

Zo is ook de wereld van energie radicaal aan het veranderen. Energiebedrijven zijn druk bezig met innoveren zodat ze steeds meer duurzame energie kunnen leveren. ENGIE doet daarin volop mee. Met Opgewekt voor Elkaar introduceert ENGIE de mogelijkheid voor iedereen om energie te leveren aan andere mensen. Stroom uit Wapserveen, Denekamp of Loosbroek, het kan allemaal. Een totaal ander idee van energie leveren. Een prachtig voorbeeld van de verandering in de energiewereld. Die verandering is niet in een jaar voltrokken. Maar met al bijna 300 leveranciers in drie maanden, hebben we met Opgewekt voor Elkaar een mooie aftrap gemaakt.

Hoe word je energieleverancier?

Moeilijk is het niet. Al 300 mensen met zonnepanelen leveren energie door:

  1. via zonnepanelen energie op te wekken en terug te leveren
  2. deze energie als groene energie te certificeren via CertiQ zodat deze beschikbaar wordt voor andere mensen
  3. de energie via Opgewekt voor Elkaar aan buren, vrienden, familie en anderen beschikbaar te stellen

Net begonnen

Over een jaar zijn er mogelijk duizend consumenten die energie leveren aan hun buren. Over tien jaar wellicht honderdduizenden. Of we durven groot te dromen, stellen ons een toekomst voor waarin zonnepanelen op je dak de gewoonste zaak ter wereld is. Waarin energie leveren aan elkaar heel normaal is. Waarin groene stroom van elkaar een gewone vorm van stroom is geworden. We zijn nog maar net begonnen.

Mooi verhaal

Sceptici kunnen gemakkelijk bezwaar aantekenen tegen zo’n mooi toekomstbeeld. Maar dan zijn we weer terug bij het internet, waarvan men ooit niet kon bedenken wie daar nu op zat te wachten. Waarbij de eerste 300 leveranciers van Opgewekt voor Elkaar later zullen kunnen zeggen: 'Ik was één van de eersten. Toen was stroom van de buren nog niet gewoon.' En waarmee ze nu al een mooi verhaal hebben voor op verjaardagen en onder vrienden: 'Lever jij energie aan je buren? Echt joh? Hoe doe je dat? Wil ik ook!'. En voor je het weet, zijn we tien jaar verder en weet niemand meer dat het leveren van energie aan je buren ooit nog niet ‘gewoon’ was.