Menumenuclose

Warmtepomp als alternatief voor cv-ketel

Door , op donderdag

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een alternatief voor hun cv-ketel. En dat is verstandig, want de aardgaskraan gaat langzaam dicht én Nederland moet sterk besparen op CO2-uitstoot. Een warmtepomp is een goede manier om milieubewust uw huis en water te verwarmen. En u spaart hiermee niet alleen het milieu: u bespaart ook energiekosten. Wij leggen u graag uit wat de warmtepomp een aantrekkelijk alternatief voor uw cv-ketel maakt en waarom.

Wat is een warmtepomp?

Overweegt u van het gas af te stappen? U kunt als alternatief voor uw cv-ketel, of als ondersteuning van uw cv-ketel, kiezen voor warmte die wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen als zon, lucht of bodem. De meeste warmtepompen maken gebruik van de buitenlucht als warmtebron.

Waarom een warmtepomp als alternatief voor uw cv-ketel?

Een warmtepomp kunt u in een hybride opstelling (een combinatie met uw bestaande cv-ketel) laten installeren in een bestaande woning. Gaat u een nieuwe woning bouwen, dan is de kans groot dat u gedwongen wordt om een warmtepomp te kiezen omdat gemeenten geen nieuwbouw met gas meer toestaan. In een hybride opstelling kunt u tot 80% besparen op het gas dat nodig is voor de verwarming van uw woning. Uw bestaande cv-ketel blijft u dan gebruiken voor het verwarmen van kraanwater. Kiest u echter voor een gasloze warmtepomp, dan wordt alle warmte opgewekt door middel van stroom, dus ook het warm water voor douche en keuken. Met een warmtepomp is het dus mogelijk om volledig zonder gas uw huis te verwarmen!

Is een warmtepomp geschikt voor alle woningen?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die voor allerlei typen woningen geschikt zijn. De meest gekozen oplossingen van ENGIE zijn de ventilatie warmtepomp en de lucht/water warmtepomp. Hieronder sommen wij kort de eigenschappen van deze warmtepompen op:

Ventilatie warmtepomp

  • Werkt op elektriciteit
  • Haalt warmte uit lucht die in uw woning wordt afgezogen door mechanische ventilatie
  • Bespaart tot 35% op gasverbruik van cv-ketel doordat water wordt voorverwarmd
  • Geschikt voor bestaande woningen met mechanisch ventilatiesysteem
  • Ondersteunt de cv-ketel

Lucht/water warmtepomp

  • Werkt op elektriciteit, met de buitenlucht als energiebron
  • De hybride warmtepomp ondersteunt de cv-ketel bij het verwarmen van de woning. Een volledig elektrische warmtepomp maakt geen gebruik meer van gas.
  • Bespaart tot 80% van het gasverbruik voor verwarmen van de woning. Sanitair warm water wordt door de CV ketel verwarmd.
  • Hybride warmtepompen zijn het meest geschikt bij bestaande bouw.

De kosten van een warmtepomp

Een warmtepomp aanschaffen vergt een investering. Gelukkig kunt u in aanmerking komen voor subsidie. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld voor de aanschaf van warmtepompen, maar ook voor zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen ervan. Voor warmtepompen kunt u tussen de €500 en €2.500 subsidie krijgen. De subsidieregeling loopt tot en met 31 december 2020.

Omdat een warmtepomp op elektriciteit werkt, zal ook uw stroomverbruik toenemen. Wij raden daarom aan om uw warmtepomp te combineren met zonnepanelen, om de extra stroomvraag te compenseren.

Het juiste type warmtepomp voor uw woning

Wilt u graag weten voor welk type warmtepomp uw woning geschikt is? Wij helpen u hier graag bij. Vraag ons gratis magazine over warmtepompen aan!