Menumenuclose

Wat te doen tegen zilvervisjes?

Door , op dinsdag
Als u ze in huis heeft, bent u ze het liefst ook direct weer kwijt: zilvervisjes. Wat te doen tegen deze kruipende insecten die razendsnel en vooral ’s nachts actief zijn. Zilvervisjes houden van vochtige en warme huizen, je komt ze dan ook vaak tegen in aanrechtkastjes, de badkamer of in het toilet. Er zijn zat tips om zilvervisjes te bestrijden, maar met deze oplossingen houdt u zilvervisjes op een milieuvriendelijke manier zoveel mogelijk helemaal buiten de deur.

Waarom zou je iets tegen zilvervisjes doen?

Zilvervisjes zijn op zichzelf niet slecht voor de gezondheid, maar het klimaat waar zilvervisjes van houden wel! Warme, vochtige woningen hebben namelijk vaak last van schimmel. En dat is dan wel weer slecht voor de gezondheid van met name kleine kinderen en mensen met luchtwegproblemen zoals astma. Eén op de tien woningen in Nederland heeft last van schimmel.

Hoe kom je van zilvervisjes af?

Maak naden en kieren dicht

Zilvervisjes verspreiden zich makkelijk en snel via de naden en kieren in uw woning. Om wat te kunnen doen tegen zilvervisjes kunt u deze kieren dicht kitten. Zo voorkomt u dat de zilvervisjes zich (verder) door uw woning kunnen verspreiden. Daarbij gaat u kou en tocht tegen die via de naden of kieren uw woning intrekt. Dat scheelt direct weer op uw gasverbruik. En dat is weer mooi voor uw energierekening én het milieu!

Zorg voor goede ventilatie

Bij oudere woningen gaat ventileren bijna automatisch door de naden en kieren van het huis. Maar zeker als u deze dichtkit om de zilvervisjes te voorkomen, is ventileren van cruciaal belang. En ook in nieuwe woningen is ventileren belangrijk. Zilvervisjes houden namelijk van vochtige omgevingen en hoge temperaturen. Door uw woning goed te ventileren gaat u de vochtigheid tegen. Zet daarom de ventilatieroosters open zodat er continu verse lucht door uw woning stroomt.

Ventileer extra door een raam open te zetten of het ventilatiesysteem op maximaal te zetten als u gaat koken, douchen, als het extra druk is in huis (bijvoorbeeld tijdens een verjaardag) of als u de was laat drogen.

Voorkom onnodig warme plekken

Denk ook aan de radiatorleidingen op plekken die niet verwarmd hoeven te worden, zoals inbouwkasten of holle ruimtes. De temperatuur kan hier flink oplopen, wat ideaal is voor zilvervisjes. Isoleer deze leidingen, zodat er zo min mogelijk warmte uit de leidingen verdwijnt en in de kast blijft hangen.

Houd vocht uit uw woning

Het is het beste om de luchtvochtigheid in uw woning tussen de 30 en 55 procent te houden. De ideale luchtvochtigheid kunt u meten met behulp van een hygrometer. Deze geeft, net zoals een thermometer dat doet, de luchtvochtigheid aan. U kunt de luchtvochtigheid verbeteren door goed te ventileren of een vochtvreter neer te zetten, maar daarmee voorkomt u de aanvoer van nieuw vocht nog niet.

Een vochtige kruipruimte kan er voor zorgen dat zilvervisjes maar blijven profiteren van vocht in uw woning. Overweeg dan om uw vloer te isoleren om iets aan de zilvervisjes te doen. Door het plafond van de kruipruimte onder de vloer te isoleren voorkomt u dat er vocht én kou omhoog trekt in uw woning. Bent u ook direct van die koude voeten af. Ook het isoleren van de buitenmuren helpt om te voorkomen dat er vocht de woning intrekt.

Hoewel deze tips geen garantie zijn dat u volledig van de beestjes afkomt, zal het u zeker helpen wat te doen tegen zilvervisjes. Met goede ventilatie en door de luchtvochtigheid in uw huis op peil te houden, zorgt u daarbij voor meer comfort in uw woning.

Vrijblijvend adviesgesprek

Onze partner Pluimers kan u adviseren over de mogelijkheden om uw woning te isoleren. Vraag een adviesgesprek aan en een isolatie-expert komt bij u langs om de isolatiemaatregelen voor uw woning te bespreken. Uiteraard krijgt u dan ook inzicht in de kosten.