Menumenuclose

Slapend rijk worden met zonnepanelen.

Door , op maandag

Een paar maanden geleden kwam ik in gesprek met mijn nieuwe buurman. Hij was net begonnen met verbouwen. Om een beetje een indruk te krijgen van de te verwachten overlast vroeg ik door naar zijn klusplannen. Hij vertelde dat hij ‘0 op de meter’ wilde realiseren. Het zogenaamde ‘Energieneutraal wonen’ door o.a. zonnepanelen te plaatsen en een warmtepomp te installeren. Dit zette mij aan het denken. Was dit bij mij ook mogelijk? Ik moest hier meer van weten. Ik werkte immers bij een Energiemaatschappij. En zo begon mijn zoektocht.

Het zoeken...
Ik merkte al snel dat de wereld van de zonnepanelen er eentje was met veel bomen en bos. Ik kwam terecht in een woest landschap van leveranciers en aanbieders. Met een vakterminologie waar de energiebranche nog een puntje aan kan zuigen. Omvormers, optimizers, wattpiek, omrekenfactoren, hellingshoeken, dakoppervlakteberekeningen, om nog maar te zwijgen over de technische specificaties en praktijktesten van de verschillende soorten panelen. Ik heb uiteindelijk 7 aanbieders thuis uitgenodigd om mij alles haarfijn uit te komen leggen en mijn persoonlijke situatie in kaart te brengen. Een ieder deed dat op zijn eigen manier met wisselend succes. Veel leuke en interessante gesprekken maar ook die veel minder waren. Zo gaat dat. 30 bakken koffie en 30 centimeter dik foldermateriaal later heb ik een keuze gemaakt.

Ze liggen... 
Om 8.00 uur gaat de bel. Er staan 3 mannen in werkkleding voor de deur die de panelen komen plaatsen. Er wordt een steiger in no-time opgebouwd en voor ik het weet staan de mannen al op mijn dak. Het gaat beginnen. Regelmatig loop ik even naar buiten om te kijken hoe ver ze zijn. Ik zie in het begin alleen nog maar wat rails liggen. Maar dan gaat het snel, paneel na paneel wordt naar boven gehesen. En voor ik het weet liggen er 20 gitzwarte panelen op mijn dak te stralen. Ik moet zeggen ik vind het best een mooi gezicht. Ik krijg een korte uitleg hoe ik kan zien dat alles goed werkt en ze wensen mij succes. Ik heb zonnepanelen op mijn dak. En nu?

Het gevoel...
En dan begint het. Ik open de app waarop ik de opgewekte stroom en mijn verbruik kan zien. En ik kan gelijk mijn ogen er niet vanaf houden. Ik zie grote groene balken die aangeven dat ik geen energie verbruik… maar opwek. Ik ben in plaats van verbruiker ineens opwekker geworden en dat voelt ook zo. Ik zie naast de inmiddels groen geworden grafiek ook de bedragen staan die ik er mee verdien. En dat loopt alleen maar op. Ik had zelf niet gedacht dat dit zo’n bijzonder gevoel zou geven. Natuurlijk is het best een investering geweest maar als je vanaf het moment dat je wakker wordt ziet dat het ‘geld’  letterlijk binnen stroomt, ben je de investering vergeten en overheerst het gelukzalige gevoel van duurzaam verdienen. En dat voelt best fijn. Het voelt een beetje als ‘slapend rijk worden’…