Menumenuclose

Energieneutraal iets voor jou?

Door , op vrijdag
Jongeren, waartoe ik met veertig plus volgens hen niet meer helemaal behoor, zijn over het algemeen niet met de energietransitie bezig. Daarom was ik blij om daarover te kunnen vertellen tijdens een event georganiseerd door studenten van Windesheim. Ik stond daar om bezoekers te informeren óver de energietransitie en energieneutraal wonen. 

Je eigen energie opwekken

De bezoekers van de beurs waren eigenlijk al heel ver met energie besparen. De echte doelgroep, namelijk de mensen die er nog niet zo mee bezig waren, hebben we niet zoveel gezien. Alle bezoekers hadden hun huis al geïsoleerd. Dat is mooi, want het scheelt energieverlies en dat is de eerste stap. Dan komen de zonnepanelen, gunstig in aanschaf door de dalende prijzen en btw aftrek. Maar vooral omdat je weer je eigen producent wordt. En dat is gaaf!

Gebruik energie die in huis aanwezig is

De trend onder de bezoekers was het passief wonen. Passief wonen betekent dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van energie die in het huis zelf aanwezig is. De warmte komt van de aanwezigheid van de bewoners, het gebruik van apparatuur en natuurlijk de gunstige ligging op de zon. In de gesprekken kwamen we er al snel achter dat passief bouwen nog niet gebruikelijk is. En soms zelfs niet mogelijk. Hoe kan het zijn dat je gemeente de meeste optimale ligging van je huis nog tegenhoudt: grote ramen op het zuiden, muur op het noorden en een daklijn die gunstig is voor zonnepanelen. Ook blijkt dat veel bouwers nog niet zover zijn en dat maakt passief bouwen nog duur.  

Samen energie opwekken

Wat is een alternatief voor passief wonen? De meeste bezoekers dromen van onafhankelijk zijn van energiebronnen ver weg. Lokale energie, van de eigen zonnepanelen tot stroom van een zonnepark of windpark om de hoek aangevuld met warmte uit de grond (geothermie) of biogas hebben de grootste aantrekkingskracht als passief bouwen niet mogelijk is. We hebben het doel van de dag bereikt: met ruim 80 mensen spreken over de volgende stap als isolatie en zonnepanelen al aan boord zijn en samen ideeën uitwisselen en contacten leggen.