Menumenuclose

Nest thermostaat

Door , op donderdag

Daar zit je dan. Vrijdag 1 januari 2016. Inderdaad, op nieuwjaarsdag. Nu begint die dag al niet altijd voor iedereen feestelijk (veelal door iets te veel champagne de nacht ervoor), maar de kater bij ons thuis die ochtend was van heel andere aard. De temperatuur in huis was ongeveer 15 graden en er was nergens in huis warm water te bekennen. Oorzaak: de HR ketel werkte niet. Maar als ik eerlijk ben had ook dat weer een -mij zeer bekende- oorzaak. De dag ervoor had ik namelijk eigenhandig onze nieuwe Nest thermostaat geïnstalleerd. En dat is zo'n intuïtief product, dat kon natuurlijk niet fout gaan. Echt niet.

Ik zal het einde vast prijsgeven: ik ben een zeer tevreden Nest gebruiker. Hij leert het gedrag van ons gezin en past zich er op aan. Hij herkent of we thuis zijn en past zich er op aan. En hij hangt heel esthetisch verantwoord mooi te hangen aan de muur. Ik krijg maandelijkse updates waaruit blijkt dat ik het beter doe dan 'de buurman' en op de ENGIE App zie ik dat mijn gasverbruik daadwerkelijk omlaag is gegaan, dus ook dat is 'a tick in the box'. Maar daar ging geen vlekkeloze 24 uur aan vooraf...

Appeltje eitje
Meteen toegegeven; ik ben niet de meest technische persoon die ik ken. Verre van dat.
Toen mijn Nest learning thermostat thuis werd bezorgd, trok ik met een gezonde dosis zelfoverschatting de voor mij op dat moment enig juiste conclusie: de Nest zelf installeren wordt voor mij 'appeltje eitje'. Dat in tegenstelling tot zo'n beetje alle reviews die ik vooraf gelezen had ("begin er niet zelf aan!").
En geen idee meer hoe ik er op kwam, maar ik vond het ook een goed idee om dit 'projectje' maar eens uit te gaan voeren op oudejaarsavond. Precies tussen de avond dis en het traditionele bezoek aan de buren waarmee we oud & nieuw zouden vieren zat nog een gaatje. Uurtje ongeveer. Waarschijnlijk precies genoeg om de Nest 'even aan de muur te schroeven'.
Ik heb het apparaat uit de verpakking gehaald, alle onderdelen door m'n handen laten gaan, de instructies gelezen en de voorkant van de HR ketel gehaald.

De buurman
En ineens stond ik weer met beide benen op de grond. Of beter gezegd: ik was flink van die wolk afgevallen waar ik mezelf zo comfortabel ingenesteld had. Ik zag elektrische schema's (althans in denk dat dat het was) waar ik werkelijk niets van begreep. Het ontbrak me aan kabeltjes en naast het mooie ronde apparaatje voor aan de muur kwam er ineens nog een kastje uit de doos (de 'bridge'). Lang verhaal kort, binnen een half uur had ik perfect door dat het 'm zonder hulp niet ging worden. Op dat moment werd ik herinnerd aan m'n goede timing. We zouden zo naar de buren. En de buurman is wél technisch. Ok, hij is geen installateur, maar hij verrast me iedere keer weer met z'n technische- en klus skills.

Nieuwe hobby?
En dus kwamen de buren eerst gezellig bij ons op bezoek i.p.v. andersom. De dames in de woonkamer gezellig bijpraten over van alles en nog wat en de mannen boven bij de ketel aan de slag. Maar ook mijn buurman bleef wat stil bij het zien van de ingewikkelde schema's. Want uiteraard zag mijn ketel er weer net niet zo uit als in het schema. De rest snapte hij gelukkig wel en hij had ook de juiste kabeltjes nog wel op voorraad.

Toch een geslaagde oudejaarsavond
Dus hebben we de Nest geïnstalleerd en de kabeltjes naar beste inschatting verbonden. Toen we klaar waren namen we de proef op de som. En warempel, het werkte! Trots en voldaan gingen we naar de woonkamer om daar met semi boze blikken te worden ontvangen, gevolgd door de tekst: "Het moet je hobby maar zijn om op oudejaarsavond tot na elf uur op zolder te klussen, gezellig". Maar wij waren vooral trots.

Ook de rest van deze oudejaarsavond was erg geslaagd. Na het vuurwerk, de gezelligheid, een drankje en te veel hapjes gingen we voldaan twee deuren verderop naar huis en deden we het licht uit. Letterlijk en figuurlijk.

Hoe we de volgende ochtend wakker werden is u bekend. Het was een koude douche die in de loop van de ochtend opgelost werd door de buurman nog een keer in te schakelen. Na nog een uur 'samen' opnieuw de kabeltjes (deze keer echt) goed aansluiten was er weer warm water en deed de verwarming het ook weer. En deze keer bleef het ook na een paar uren nog werken!

Sindsdien doet de Nest learning thermostat alles wat 'ie belooft en zijn we er erg blij mee.

Onderaan de streep is nieuwjaarsdag ook voor mijn gezin en mij toch nog goed begonnen. Het werd weer warm in huis en de rest van het gezin kon warm douchen... Maar sta me alstublieft toe om af te sluiten met wat wijze, pas weer bevestigde woorden: lees reviews en "BEGIN ER NIET ZELF AAN".

Ik wens u een ouderwets koude winter en een lekker warm huis.

Hartelijke groet,

Patrick van Campenhout
Manager Marketing ENGIE Retail