Menumenuclose

Zes bespaartips tijdens uw zuidelijke zomer

Door , op vrijdag

De zomervakantie is nu dan toch echt begonnen. Het moment voor velen om richting het zonnige zuiden te trekken. Maar wel eens nagedacht over wat je achterlaat? Dit blog geeft zes praktische tips bij het maken van een milieubewuste keuze. Met deze week als onderwerp: het (achtergelaten) huis van de vakantieganger.

1. Haal de koelkast en vriezer van het stroomnet

Waarschijnlijk de meest gehoorde bespaartip. Niet alleen voorkom je een boel viezigheid, ook bespaar je hiermee een boel energie. Zeker als je een week weg bent. Dus leeg die (bier)koelkast en (frituur)vriezer. Haal hem van het stroomnet en spaar de portemonnee en het milieu. Zorg wel dat je de deur op een kier zet, anders wacht je een zwarte, stinkende verrassing bij thuiskomst.

2. Van stand-by naar stand-uit

Nog een tip die overal te lezen is, maar niet mag ontbreken. Zet de standby apparaten uit! Ontzettend handig als je thuis bent en apparaten snel wilt gebruiken. Maar als je richting het zonnige zuiden vertrekt heb je dat natuurlijk niet nodig. Dus loop nog even langs de Playstation, de televisie en het geavanceerde koffiezetapparaat en zet deze uit. Baat het niet dan schaadt het niet!

3. Tem in de zomermaanden de boiler

Zet de boiler uit. Dus niet op standby of op de zomerstand, maar uit! Zelfs in de zomerstand vraagt de boiler meer energie dan nodig. Want je bent buitenshuis aan het genieten van de vakantie. Zeker voor langere vakanties is het slim om dit energieslurpende apparaat tijdelijk te temmen. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Wat wil je nog meer.

4. Herintroduceer de regenton

Omdenken. Dat is wat we doen met de regenton. Niet alleen is het weer in Nederland reden om vrienden te infomeren over je zonovergoten vakantiestek. Ook biedt het de mogelijkheid om de tuin goedkoop in leven te houden. Sluit de regenton aan op de regenpijp en met een beetje geluk is deze bij terugkomst gevuld en klaar voor gebruik. Lekker makkelijk en het scheelt al gauw liters water.

5. Vergeten opladers en achtergelaten tandenborstels

Haal de stekkers uit het stopcontact. Dan hebben we het niet wéér over de standby modes, maar over adapters, stekkerdozen en opladers. Verlos het stroomnet tijdelijk van je tandenborstel, föhn en het scheerapparaat. Maar ook de adapters en laders die wél in het stopcontact zitten maar niets opladen verbruiken stroom. Zo zie je maar, milieubewust zijn is een kwestie van logisch nadenken en doen!

6. Waar het huis waait, waait hij het best

Eenmaal uitgewaaid wil je bij thuiskomst dat rustgevende gevoel zolang mogelijk vasthouden. Frisse lucht helpt daarbij. Dus zet voorafgaand aan de vakantie de deuren in huis wagenwijd open en zorg voor een aanvoer van frisse lucht. Zo waait het huis lekker door en voorkom je bij thuiskomt een duffe, onplezierige geur. En sluit je de vakantie af met een opgewekt en positief gevoel.

Meer weten? Kijk eens rond op de onderstaande website. Een aantal tips zullen bekend voorkomen, maar de achtergrondinformatie is hartstikke interessant!