Menumenuclose

Een frisse start met het nieuwe rijden

Door , op donderdag

Het nieuwe rijden, een beter milieu begint bij jezelf en de plastic hero. Je hebt er vast wel eens van gehoord. We worden overspoeld met berichten en campagnes over het milieu, maar waar moet je beginnen? Dit blog geeft 6 praktische tips die helpen bij het maken van een milieubewuste keuze. Met deze week als onderwerp: de aanschaf van een nieuwe auto!

1. Neem geen te grote auto

Je vergeet het snel maar ook de grootte van de auto is van invloed op het millieu. Tijdens de productie, maar toch ook zeker tijdens het gebruik. Ik snap dat je niet wilt inleveren, maar bedenk hoeveel ruimte je werkelijk nodig hebt! En vooral, koop geen auto die groter is dan dat! Mocht je toch een keer ruimte tekort komen dan kun je altijd een grotere auto lenen of huren.

2. Meer samen is minder kilometers

Binnen het gezin wordt een auto vaak gedeeld, maar datzelfde kan ook met vrienden, familie en collega’s. Autodaten, carpoolen of een gezamenlijk eigendom. Met de komst van apps als als toogethr en Blablacar wordt het zelfs mogelijk om met onbekenden mee te rijden. Alles dat leidt tot minder kilometers, is goed voor het milieu en jouw portemonnee. Probeer het eens!

3. Houd rekening met commerciële energielabels!

Hoewel reclames steeds vaker energielabels gebruiken als verkooptruc, is het bij de aanschaf van een nieuwe auto verstandig hier toch even naar te kijken. Een auto met energielabel A verbruikt namelijk tot wel 20% minder brandstof dan een gemiddelde auto uit dezelfde klasse. En mocht je de autofabrikanten toch niet vertrouwen kijk dan even op Ecotest of het dossier zuinige en schone auto’s van de Consumentenbond.

Zingen in de auto mag 

4. De meest milieubewuste of de beste keuze?

Het staat als een paal boven water dat rijden op elektrisch of groen gas het beste is voor het milieu. Beide zijn oneindig beschikbaar en stoten het minste CO2 uit. Alleen dat betekent niet dat je LPG, diesel of benzine hoeft uit te sluiten. De ANWB heeft een aantal geweldige top 10-lijsten beschikbaar die een snel overzicht van zuinige auto’s geven. Laat je bovendien niet afschrikken door de hogere aanschafkosten. Doordat je zuiniger rijdt, verdien je na verloop van tijd het geld absoluut terug.

5. Hoe jonger hoe zuiniger

In tegenstelling tot ons mensen, verbruiken auto’s naarmate ze ouder worden meer energie. Met name de auto’s van na 2001 zijn door de invoering van strengere regels en de vooruitgang van de techniek een stuk zuiniger. Een goede tip is dus om vooral geen auto van voor 2001 aan te schaffen. De stelregel die je kunt aanhouden is: hoe recenter het bouwjaar, hoe milieubewuster de keuze!

6. Zingen mag, brede velgen niet

Net als bij de grootte van de auto worden we bij de accessoires ook gek gemaakt met allerlei opties. Bedenk dus wederom goed wat je echt nodig hebt. Zo zorgen brede banden en velgen voor een verhoogd brandstofverbruik en helpen de toerenteller en boordcomputer bij het besparen ervan. Gelukkig hebben de radio en navigatie amper invloed dus het enthousiast meezingen bij je favoriete nummer is hartstikke milieuvriendelijk!

Meer weten? Kijk eens rond op de onderstaande websites. Een aantal tips zullen bekend voorkomen, maar de achtergrondinformatie is hartstikke interessant!