Menumenuclose

Wij stoken niet (meer) voor de buurt

Door , op dinsdag

Herken je het? Eén van de kinderen laat weer eens een deur open staan en jij reageert met 'Deur dicht! We stoken niet voor de buurt!'. Bij ons was het een gevleugelde uitspraak. Was inderdaad, verleden tijd. Want ons nieuwe huis is optimaal geïsoleerd en bovendien besparen we energie met behulp van zonnepanelen, aardwarmte en een warmtepomp. En dat scheelt!

Een energiezuinig huis

Ons vorige huis was een 2-onder-1-kap, gebouwd in 1978. Daar hebben we pas later dubbel glas in gezet. Omdat we lage hypotheeklasten hadden, maakten we ons niet zo heel erg druk om de energierekening. Maar dat veranderde toen we eens goed naar ons energieverbruik keken. Dat kon anders...

Energiekosten fors omlaag

We betaalden maar liefst 285 euro per maand aan gas en elektra. Ons verbruik was heel hoog: we verstookten ruim twee keer zoveel gas als gemiddeld in een soortgelijke situatie. Blijkbaar stookten we altíjd voor de buurt, zelfs met de deuren dicht.
Toen we een bouwkavel hadden gekocht, kwamen we in contact met een bedrijf dat gespecialiseerd is in energie-0-woningen. Je wekt dan evenveel energie op als je verbruikt, zodat je op 0 uitkomt. Destijds nog een vrij nieuw idee, maar het sprak ons aan en we besloten ons nieuwe huis ook zo energiezuinig mogelijk te maken. Nu betalen we een voorschot van 70 euro per maand, voor een royale, vrijstaande woning met veel grote ramen.

1: Isolatie als een warme schil

De eerste stap op weg naar ‘energie 0’ is zorgen dat je zo weinig mogelijk warmte verliest. Wat je niet verspilt, hoef je ook niet bij te stoken. Een voordeel van nieuwbouw is dat je meteen optimaal kunt isoleren. Ons huis is traditioneel gebouwd, met spouwmuren, maar met duurzame materialen en extra isolatie in de muren en het dak. Dat scheelt enorm in energieverbruik.

Hoe energiezuinig een nieuwe woning is, kun je zien aan de EPC-waarde (energieprestatiecoëfficiënt). Hoe lager, hoe zuiniger. In 2006 was de eis 0,8 en sinds 2015 geldt een EPC-norm van 0,4, waar wij nog steeds ver onder zitten.

2: Zonnepanelen zetten gasmeter op 0

Wij verbruiken nul kuub gas. Sterker nog, we hebben niet eens een gasaansluiting en ook geen gasmeter. We verbruiken alleen stroom. Ook de verwarming en warmwatervoorziening draaien op elektriciteit en we koken elektrisch. 0 energie betekent bij ons dat we voldoende stroom opwekken om het hele huis goed te verwarmen. Die elektriciteit komt van zonnepanelen. Omdat stroom nog niet goed opgeslagen kan worden, leveren we terug aan de energiemaatschappij wat we niet direct gebruiken. Dat wordt keurig met elkaar verrekend voor dezelfde prijs per kWh.
We betalen nog voor stroom, omdat zonnepanelen 10 jaar geleden behoorlijk prijzig waren. Vanwege de kosten hebben we er eerst maar 14 aangeschaft, genoeg voor ons verwarmingssysteem. Inmiddels zijn zonnepanelen wel de helft goedkoper geworden, daarom zie je ze waarschijnlijk steeds meer.

3: De vloer verwarmen met aardwarmte

Een andere maatregel waardoor we minder energie nodig hebben, bevindt zich in de tuin, onder de grond. Je ziet er niks van, maar daar zitten 4 bronputten. Dat zijn gesloten leidingen tot zo’n 80 meter diep. Het water dat erdoor stroomt, wordt voorverwarmd door de aardwarmte, hierdoor hoeft het water van de vloerverwarming minder bijverwarmd te worden. Het gaat maar om een paar graden, maar dat is voldoende. Want vloerverwarming heeft een heel groot oppervlak en kan daardoor met een veel lagere temperatuur een ruimte goed verwarmen. Dat heet laagtemperatuurverwarming. Radiatoren hebben een hogere watertemperatuur nodig. Een groot voordeel van dit bronsysteem met putten is dat het systeem automatisch omdraait op warme, zomerse dagen. De warmte wordt dan weer afgegeven aan de grond en in huis wordt het koel. Daar hoeven we niks voor te doen. De temperatuur in huis is het hele jaar door constant hetzelfde!

Je ziet het niet, maar bronputten zorgen hier voor aardwarmte.

4: Een warmtepomp regelt alles

In plaats van een cv-ketel hebben we een warmtepomp. Die voorziet ons ook van warm water. De warmtepomp is het centrale hart van het hele systeem en regelt alles. We hebben er geen omkijken naar. De zonnepanelen en de leidingen van de bronputten zijn aangesloten op de warmtepomp. De warmtepomptechniek werkt anders dan een cv-ketel of hr-ketel, maar is heel efficiënt. Een volgende keer vertel ik meer over de warmtepomp.

Elke woning is anders

Nu hoor ik je denken 'dat heeft al met al een paar centen gekost'. Dat klopt, het was een flinke investering. De kosten verdienen we langzaam terug. Of we het er ooit helemaal uithalen? Ik weet het niet. De lage energiekosten én het wooncomfort vinden wij het waard, we stoken niet langer voor de buurt. Wat je allemaal kunt doen om energie te besparen, hangt af van jouw woonsituatie. En van de kosten natuurlijk. Wat kun je besteden, wat levert het op en heb je het ervoor over? Bekijk het op ons ENGIE bespaaradvies!

 

Renee Kirkenier
Energie krijg ik van eerlijkheid, positiviteit en delen. En ik schrijf graag. Vooral over energie besparen, want dat doen we thuis zoveel mogelijk. Het komt allemaal samen in mijn blog.

Terug