Menumenuclose

Het klimaatakkoord: wat betekent het voor mij?

Door , op dinsdag

U heeft er de laatste tijd vast wel over gehoord: het klimaatakkoord. Het klimaatakkoord komt er om de CO2-uitstoot in Nederland sterk terug te dringen. Maar wat betekent dit precies voor u? Wat gaat er veranderen en wat kunt u doen om hieraan bij te dragen. We vertellen het u in dit blog.

Waarom komt het klimaatakkoord er?

Met veel dingen die we dagelijks doen stoten we CO2 uit. Het verwarmen van ons huis, een ritje in de auto van en naar ons werk, per dag stoten we per persoon aardig wat CO2 uit. CO2-uitstoot is op zichzelf niet schadelijk, maar wanneer er teveel broeikasgassen worden uitgestoten, heeft de aarde zelf niet genoeg bronnen om dit op te vangen. Dit is schadelijk voor het milieu. De aarde warmt dan op, met alle gevolgen van dien. 

Om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden zijn er in Parijs klimaatdoelen opgesteld. Om deze ook in Nederland te behalen heeft het kabinet het klimaatakkoord opgesteld. Dit is gebeurd in samenwerking met veel verschillende organisaties en bedrijven.

Wat staat er in het klimaatakkoord?

In het klimaatakkoord staan een aantal doelen. Zo moet in 2050 ieder gebouw duurzaam zijn. Dit betekent dat nieuwe woningen gasloos worden gebouwd, maar ook bestaande woningen moeten uiteindelijk van het gas af. Dit wordt gestimuleerd door de belasting op gas stapsgewijs te verhogen en de belasting op elektriciteit te verlagen. Zo wordt het rendabeler om uw woning elektrisch te verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp

Om het verduurzamen voor iedereen betaalbaar te maken, richt het kabinet een warmtefonds op. Via dit fonds kan tegen een lage rente geld worden geleend om bijvoorbeeld uw woning te isoleren of een warmtepomp aan te schaffen, om zo uw gasverbruik te verlagen. Het terugbetalen van de lening kan vaak volledig worden gedaan met de gerealiseerde besparing. Zo verduurzaamt u uw woning, maar hoeft u zelf niet direct een grote investering te doen. 

Naast het verduurzamen van de woning, gaan we in de toekomst ook duurzaam rijden. Vanaf 2030 mogen nieuwe auto’s geen CO2 meer uitstoten, met als doel dat we in 2050 allemaal elektrisch of op waterstof rijden. Dit wordt extra gestimuleerd door elektrische middenklassenauto’s te gaan subsidiëren. 

Naast de maatregelen voor consumenten komen er ook allerlei maatregelen om de industrie en het bedrijfsleven te verduurzamen. Zo komt er een CO2-task voor bedrijven en moet in 2050 100% van alle elektriciteit in Nederland duurzaam worden opgewekt.

Lokale initiatieven

Laten we vooral niet vergeten dat er al heel veel gebeurt. Niet alleen zijn er al heel veel huishoudens bezig met energie besparen, maar er zijn ook steeds meer lokale initiatieven om woningen of zelfs hele wijken te verduurzamen. Zo zijn er in veel gemeenten al initiatieven om de stad of bepaalde wijken groener te maken. Ook vergroenen steeds meer mensen hun daken. Dit ziet er van boven niet alleen mooi uit, planten filteren de lucht, ze isoleren en ze beperken wateroverlast. Daarnaast leveren zonnepanelen die op een groen dak liggen een verhoogd rendement, omdat ze minder warm worden.

Denk naast energie besparen ook aan uw wooncomfort

Het besparen van energie is natuurlijk goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Maar bedenk u ook dat we in de toekomst steeds vaker te maken zullen krijgen met extreme temperaturen. Zo zal het steeds vaker voorkomen dat het zomers 40+ graden is. Energiebesparende maatregelen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, maar kunnen ook uw wooncomfort verhogen bij extreme hitte. Een groen dak is hier een mooi voorbeeld van. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte langer buiten blijft en het binnen dus langer koel blijft. Maar denk ook eens na over HR++ glas en buitenzonwering. Zo geniet u ’s winters niet alleen van een comfortabel warme woning, maar blijft uw woning zomers ook langer koel.

Wat kan ik nu doen?

Wilt u nu al iets doen? Dat kan! U kunt uw gasrekening flink verlagen en uw wooncomfort verhogen door uw woning te isoleren. Dit is een vrij eenvoudige klus om te laten uitvoeren, omdat er geen verbouwing nodig is, maar u toch flink gaat besparen. Wilt u uw woning duurzaam gaan verwarmen? Kies dan voor een hybride warmtepomp. Hiermee bespaart u tot wel 70% op uw gasrekening én uw woning is klaar voor de toekomst. Ook kunt u ervoor kiezen om uw elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen

Dat er de komende tijd een hoop gaat gebeuren op het gebied van verduurzamen staat vast. Niet iedereen is hier voorstander van, maar het is wel nodig om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden. En het is niet zo dat we morgen allemaal onze spaarrekening leeg moeten trekken om onze woning te verduurzamen. Het verduurzamen kan stapsgewijs en met financiële hulp van de overheid. Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat er niet één manier is om te verduurzamen. Er zijn misschien wel honderden manieren om dit te doen en voor iedereen is een andere aanpak geschikt. De tijd zal uitwijzen hoe we samen de klimaatdoelen gaan halen.