Menumenuclose

Zonnedakpannen

Door , op dinsdag

Zonnedakpannen zijn nog niet zo lang op de markt, maar worden steeds vaker genoemd als alternatief voor zonnepanelen. Maar zijn ze dat ook echt? 

Wat zijn zonnedakpannen en werken ze anders dan zonnepanelen?

Zonnedakpannen zijn eigenlijk niks anders dan dakpannen met zonnecellen. Ze werken dus ook op dezelfde manier als zonnepanelen. Zonnecellen vangen licht op en wekken gelijkstroom op. Deze stroom is niet direct bruikbaar en moet met een omvormer worden omgezet naar wisselstroom. Welke soort omvormer u het beste kunt gebruiken hangt af van de situatie en uw wensen. Zonnedakpannen met elkaar verbinden in een serie (string) is goedkoper, maar verminderde prestaties van één dakpan hebben negatieve gevolgen voor de opbrengst van de gehele string. Dit probleem heeft u met micro omvormers niet. 

Hoe verhouden de kosten van zonnedakpannen zich tot zonnepanelen?

Zonnedakpannen zijn een stuk duurder dan zonnepanelen. Per kWh zijn de kosten ongeveer 2,5 keer zo hoog. Waar de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar ligt, is dit voor zonnepannen zo'n 15 tot 20 jaar. Dit heeft voor een groot deel te maken met de hogere installatiekosten. Terwijl zonnepanelen eenvoudig op het bestaande dak kunnen worden bevestigd, moet voor de installatie van zonnepannen het hele dak worden vervangen.  

Verschillen zonnedakpannen en zonnepanelen in de opbrengst?

De opbrengst van zonnedakpannen is met 80-90 Wp per m2 veel lager dan de 180-225 Wp per m2 voor zonnepanelen. Door hun gebogen vorm kunnen dakpannen ook minder goed licht opvangen dan zonnepanelen die naar de zon zijn gericht. Gebrek aan ventilatie zorgt bovendien voor hogere temperaturen van de dakpannen. Hoe verder deze oploopt, hoe minder energie de zonnecellen opwekken. De lagere opbrengst per m2 wordt vaak weer gecompenseerd door het grotere oppervlak dat met dakpannen benut kan worden. Maar dat betekent wel hogere kosten in de aanschaf.

Zonnepannen of zonnepanelen?

Als ze duurder zijn en ook nog eens een lagere energieopbrengst per m2 hebben, waarom zou u dan wél voor zonnedakpannen kiezen? Eigenlijk is dit op het moment alleen verstandig wanneer: 

  • het esthetische aspect voor u zwaarder weegt dan de kosten: zonnedakpannen springen niet in het oog en ontsieren uw dak niet.

  • uw dak hoe dan ook aan vervanging toe is: installatiekosten zijn een groot deel van de totale kosten van zonnepannen.

  • u geen vergunning krijgt om zonnepanelen te plaatsen: dit zien we vaak bij historische, monumentale panden. Zonnepanelen voldoen dan niet, maar zonnedakpannen wél aan het bestemmingsplan.

In de toekomst zou dit wel eens anders kunnen zijn. Technieken op het gebied van zonnepanelen ontwikkelen zich namelijk in rap tempo. Maar wilt u het beste rendement op uw investering, dan zijn zonnepanelen op dit moment de beste keuze.

Benieuwd wat u met zonnepanelen kunt besparen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.