Menumenuclose

Voordelen van een warmtepomp

Door , op donderdag

Steeds meer mensen stappen over op een warmtepomp. Het verwarmen van uw woning met een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen. Een warmtepomp brengt (ten opzichte van een normale cv-ketel) een aantal voordelen met zich mee op het gebied van energiekosten, milieu, woningwaarde en comfort.

Wat zijn de warmtepomp voordelen op financieel gebied?

Veel mensen vragen zich af of een warmtepomp voordeliger is dan een cv-ketel. De aanschafwaarde van een warmtepomp ligt wel wat hoger dan van een nieuwe cv-ketel. Het financiële voordeel van een warmtepomp zit hem in de jaarlijkse energiekosten. Omdat een warmtepomp aanzienlijk minder gas verbruikt liggen de energiekosten lager.

U verdient de aanschaf van de warmtepomp in gemiddeld 8-12 jaar terug, afhankelijk van het type woning, uw gasverbruik en de daadwerkelijke besparing per jaar. De stijgende gasprijzen van dit moment zullen de terugverdientijd van de warmtepomp verkorten.

Het voordeel van een warmtepomp voor het milieu

Naast dat een warmtepomp voordelen heeft op financieel gebied, heeft het ook grote voordelen voor het milieu. Een hybride warmtepomp verlaagt de CO2 uitstoot met maar liefst 60%. Heeft u ook nog zonnepanelen op uw dak liggen? Dan wekt u de benodigde extra elektriciteit zelf op een milieuvriendelijke manier op!

Wat is het voordeel voor de woningwaarde?

Naast dat een warmtepomp voordelen biedt voor milieu en uw portemonnee, heeft het voor de waarde van uw woning ook een positieve invloed. Een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. Een warmtepomp zorgt ervoor dat de woning een beter energielabel krijgt en daarmee in waarde stijgt. Installatie van een hybride warmtepomp zorgt in de meeste gevallen voor een labelverbetering van een à twee stappen.

Voordelen op het gebied van comfort

Voor een aantal mensen is comfort het grootste voordeel van een warmtepomp. Bij een cv-ketel wordt de thermostaat ’s nachts vaak teruggedraaid om onnodig stoken te voorkomen. Een warmtepomp verwarmt op een constante temperatuur waardoor de woning altijd een aangename temperatuur heeft. Warmtepompen werkten het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of speciale ltv-radiatoren. Een bijkomend voordeel van een warmtepomp is dat het ook voor verkoeling kan zorgen in de zomer, waardoor u het hele jaar door kunt genieten van het comfort dat een warmtepomp u biedt.

Isolatie is een belangrijke vereiste

Doordat een warmtepomp op een lagere temperatuur verwarmt dan een cv-ketel is het belangrijk dat de isolatie van de woning goed op orde is. Heeft uw huis al iets van isolatie in het dak, de vloer, de gevel en dubbelglas? Een huis dat gebouwd is na 1992 voldoet meestal al aan de isolatievereisten voor een hybride warmtepomp. Grote kans dus dat een hybride warmtepomp voor uw woning al tot de mogelijkheden behoort!

Check direct of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp!