Menumenuclose

Waar u op moet letten bij het vergelijken van warmtepompen

Door , op maandag

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen voor uw woning? Verstandige keuze! Nu nog de meest geschikte warmtepomp vinden om een optimaal rendement te behalen. Maar welke uitvoering sluit het beste aan op uw woning en wensen? Vergelijk de capaciteit, levensduur, COP en de terugverdientijd om erachter te komen welke warmtepomp het beste bij u past. In dit blog wordt duidelijk wat deze factoren inhouden en waar u op kunt letten tijdens het vergelijken van warmtepompen. Zo vindt u de beste warmtepomp voor uw woning!

Wat betekent de capaciteit van een warmtepomp voor mijn rendement?

Bij het vergelijken van warmtepompen is het belangrijk om u te laten informeren over de capaciteit die u van een warmtepomp verlangt. Om uw woning goed te kunnen verwarmen is voldoende capaciteit nodig. Wanneer er te weinig capaciteit is, zal de ruimte niet genoeg verwarmd kunnen worden door de warmtepomp. Hierdoor zal de cv ketel vaak bijspringen, waardoor uw hybride warmtepomp niet meer rendabel is. Een te hoge capaciteit zal er juist voor zorgen dat uw warmtepomp meer stroom verbruikt dan nodig is. Ook dit zorgt voor een vermindering in uw rendement. De optimale capaciteit hangt af van de isolatie en de oppervlakte van uw woning.

Lees hier meer over de capaciteit van een warmtepomp

Waarom is het interessant om de COP van een warmtepomp te vergelijken?

Met de COP (Coefficient of Performance) kunt u de efficiëntie van het systeem meten. Het geeft de opgewekte warmte aan per verbruikte energie. Wanneer de COP bijvoorbeeld 3 is, levert de warmtepomp per 1 kW verbruikte stroom, 3 kW aan warmte op. Hoe hoger de COP, hoe rendabeler de warmtepomp. Handig om dit mee te nemen in uw vergelijking dus!

Meer over de COP van warmtepompen

Het vermogen vergelijken van een warmtepomp

De hoeveelheid energie die per tijdseenheid wordt geleverd door een warmtepomp is afhankelijk van het vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Vergelijk ook zeker het vermogen van verschillende warmtepompen. Een hoger vermogen staat gelijk aan een hoger stroomverbruik. Is de benodigde capaciteit minder dan het vermogen dat de warmtepomp levert, dan verbruikt de warmtepomp meer dan zou hoeven. Is de benodigde capaciteit meer dan het vermogen dat de warmtepomp kan leveren, dan krijgt u waarschijnlijk uw woning niet comfortabel warmgestookt. Bij een hybride opstelling zorgt een te laag vermogen ervoor dat de cv-ketel alsnog al het werk moet doen.

Bekijk meer over het vermogen van de warmtepomp

Wat is belangrijk om te weten over de levensduur van een warmtepomp?

Het is goed om ook de levensduur mee te nemen wanneer u warmtepompen vergelijkt. De levensduur ligt gemiddeld op 15 tot 20 jaar. Maar sommige warmtepompen kunnen zelfs 30 jaar of langer mee. Dit is afhankelijk van de compressor, de start-stop cycli en het onderhoud.

Terugverdientijden

Bij de aanschaf van een warmtepomp vergelijkt u de verschillende prijzen. Maar wat misschien zelfs nog belangrijker is: hoe snel verdient het systeem zichzelf terug? Voor hybride warmtepompen is de terugverdientijd gemiddeld 10 jaar, vanaf een huidig gasverbruik van 2000m³ per jaar. De terugverdientijd kunt u verkorten. Dit kan teruglopen tot 8 jaar wanneer u meer gas verbruikt. Hoe hoger uw gasverbruik is, hoe sneller u uw investering in een warmtepomp terugverdient. Ook een hogere gasprijs draagt bij aan het verkorten van de terugverdientijd.

Met een warmtepomp gaat uw stroomverbruik omhoog. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, wekt u deze stroom zelf op en hoeft u dit niet bij uw energieleverancier af te nemen. Ook dit zorgt voor een kortere terugverdientijd.

Welke warmtepomp past bij u?

Wilt u zeker weten of u in uw huis een warmtepomp kunt gaan gebruiken? Of bent u benieuwd welke warmtepomp het beste bij uw woning en situatie past? Wij helpen u graag verder! Vul onze vrijblijvende warmtepomp checklist in en we voorzien u gratis van een persoonlijke berekening.

DOE DE WARMTEPOMP CHECK!