Menumenuclose

Wat zijn de kosten en baten van een warmtepomp?

Door , op donderdag

Wanneer u erover denkt om een warmtepomp aan te schaffen, zijn er altijd een aantal vragen die daarbij komen kijken. Eén daarvan is ongetwijfeld: wat zijn de kosten en de baten van een warmtepomp? Oftewel, wat kost een warmtepomp en wat levert het op door de jaren heen?

Wat kost de aanschaf van een warmtepomp?

Wat een warmtepomp kost hangt af van het type warmtepomp. Er zijn namelijk verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om een woning duurzaam te verwarmen. Kort samengevat zijn er twee soorten warmtepompen. De full electric warmtepomp: deze warmtepomp werkt volledig op elektriciteit, en de hybride warmtepomp: deze warmtepomp werkt samen met de cv ketel.

Op dit moment wordt de hybride warmtepomp het meest verkocht in Nederland omdat de meeste huizen nog niet geschikt zijn voor een full electric warmtepomp. Gemiddeld kost de aanschaf van een hybride warmtepomp tussen de €3.600 en €4.600 en een full electric tussen de €7.000 en €15.000. Vaak is er ook subsidie beschikbaar, waardoor de aanschaf goedkoper uit kan vallen.

Wanneer is een woning geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp is pas geschikt wanneer een woning zeer goed geïsoleerd is en beschikt over lage temperatuur verwarming. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt een woning namelijk met een temperatuur van maximaal 55 graden. Wanneer een woning gewone radiatoren heeft, is 55 graden niet voldoende om de woning te verwarmen. Daarnaast dient de woning zeer goed geïsoleerd te zijn om zo min mogelijk warmte te verliezen.

Bij een hybride warmtepomp blijft er een cv ketel aanwezig, die samen met de warmtepomp voor de verwarming van de woning zorgt.

Wanneer is een woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

In veel gevallen is een woning nog niet geschikt voor een all electric warmtepomp. Dan kan er gekozen worden voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan soms wel werken met conventionele radiatoren. Om te testen of de radiatoren geschikt zijn kan de temperatuur in de woning op 55 graden gezet worden (op een koude winterdag), is de temperatuur in de woning dan nog comfortabel, dan is de woning geschikt voor een hybride warmtepomp installatie. Meer informatie over hoe u deze test zelf kunt doen, vindt u hier. Uiteraard is isolatie bij een hybride warmtepomp ook belangrijk.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen. Maar binnen hoeveel tijd is deze investering terugverdiend? De terugverdientijd van een warmtepomp verschilt heel erg per type warmtepomp en situatie. Zo kunt u een hybride warmtepomp in ongeveer 8 jaar terugverdienen en een full electric in gemiddeld 15 jaar. De exacte terugverdientijd is natuurlijk afhankelijk van het type woning en de gasprijzen gedurende die tijd. Blijven de gasprijzen stijgen? Dan zal dat een positieve invloed hebben op de terugverdientijd en de baten die u van de warmtepomp ondervindt.

Bereken uw hybride warmtepomp kosten en baten

Wilt u weten wat de kosten en baten voor uw situatie zullen zijn bij de aanschaf van een hybride warmtepomp? Met onze warmtepompchecklist berekent u snel de kosten en terugverdientijd van een hybride warmtepomp in uw woning.

Doe de warmtepompchecklist