Menumenuclose

Warmtepomp in combinatie met de cv; hoe werkt dat?

Door , op donderdag

In het kader van gasloos wonen stappen steeds meer Nederlanders over op een warmtepomp. Een verstandige, maar kostbare verandering. Een hybride warmtepomp biedt de ideale tussenoplossing: een goedkoper systeem waarbij de warmtepomp samenwerkt met een cv ketel. Sommige typen kunnen zelfs op uw huidige cv worden aangesloten. Hoe dit precies werkt leggen we u uit in dit blog.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een combinatie van een warmtepomp en cv is een mooie tussenstap wanneer u uiteindelijk een volledig elektrisch verwarmd huis wilt. De hybride warmtepomp koppelt u namelijk aan uw (bestaande) cv-ketel. Het resultaat is dat uw verwarming voor het grootste gedeelte wordt geregeld door de warmtepomp. De cv springt bij wanneer het buiten erg koud is en kan daarnaast voor warm tapwater zorgen.

Hoe werkt een combinatie van warmtepomp en cv?

Het concept van de warmtepomp lijkt misschien nieuw, maar wordt al tientallen jaren gebruikt in landen waar woningen niet standaard een gasaansluiting hebben. Duitsland, Italië en Scandinavische landen zijn hiervan enkele voorbeelden. Eenvoudig gezegd werkt een warmtepomp als een koelkast, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp zet warmte uit lucht, bodem of grondwater om in bruikbare energie en met deze energie brengt de warmtepomp de bronwarmte naar een hogere temperatuur. Zo wordt uw woning verwarmd. Wordt het buiten kouder, dan moet de warmtepomp harder werken om uw huis te verwarmen. En wanneer de warmtepomp het niet alleen redt om uw woning aangenaam warm te krijgen, dan springt de cv bij.

Tip: Wilt u een gedetailleerde weergave zien van de werking van warmtepompen? U vindt het in ons gratis Warmtepomp Magazine.

Hybride combinatie van warmtepomp en cv voor uw woning geschikt?

Voor een volledig elektrische warmtepomp moet uw huis erg goed geïsoleerd zijn. Voor een hybride combinatie van warmtepomp en cv zijn de eisen iets minder streng: een hybride warmtepomp is al zinvol wanneer uw woning matig geïsoleerd is. Heeft u bijvoorbeeld gewoon dubbel glas, vloer- en dakisolatie van vijf tot zeven centimeter en isolatie in de spouwmuren? Dan is uw woning genoeg geïsoleerd voor een hybride combinatie. Heeft uw woning meer isolatie, dan is dit natuurlijk alleen maar beter!

Is uw huis slecht geïsoleerd, dan zal de cv-ketel meer verwarmen dan de warmtepomp. Een (hybride) warmtepomp is dan niet zinvol. De eerste stap richting gasbesparing is dan isoleren. In deze situatie is het daarom verstandiger om te investeren in isolatie, bijvoorbeeld van spouwmuren en uw vloer. Een vervolgstap kan daarna zijn om een warmtepomp te combineren met uw cv.

Tip: Bent u benieuwd of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp in combinatie met uw cv-ketel? Vind het snel uit met de Warmtepomp Checklist.

Naast goede isolatie is het belangrijk dat u een geschikt afgiftesysteem in gebruik hebt. Onder een geschikt afgiftesysteem verstaan we radiatoren en vloerverwarming met voldoende capaciteit. U kunt zelf ontdekken of uw verwarming geschikt is door de watertemperatuur voor ruimteverwarming in te stellen op 45 graden. Wordt uw huis op koude dagen, wanneer het buiten rond het vriespunt is, nog steeds voldoende warm? Dan is de capaciteit van uw verwarming voldoende en is het afgiftesysteem geschikt voor een warmtepomp.

De kosten van een hybride warmtepompsysteem

Voor de meeste huizen is een warmtepomp met een vermogen van 5 kW voldoende. Voor een hybride warmtepomp met dit vermogen moet u, inclusief installatie, rekenen op zo’n €4.700 aan kosten. Hierbij zit geen nieuwe cv-ketel inbegrepen. Hebt u naast een warmtepomp ook een nieuwe cv nodig? Dan bedragen de kosten ongeveer €6.000.

Subsidies voor warmtepompen

Om Nederlanders te motiveren om minder gas te gebruiken, geeft de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) tegemoetkomingen bij de aanschaf van onder andere warmtepompen. Tot 2021 kunt u deze subsidie ontvangen. Hoeveel subsidie u krijgt is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen ervan: hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW kunt u bijvoorbeeld tussen de €1.500 en €1.800 subsidie krijgen. Als u uitgaat van een aanschafbedrag van €4.700 (zonder nieuwe cv-ketel), bespaart u hiermee dus ruim 30% op de aanschaf.

Meer lezen over hybride warmtepompen?

Wilt u meer weten over hybride warmtepompsystemen, download dan ons gratis Warmtepomp Magazine. Hierin leest u alles over de verschillende soorten warmtepompen, de werking en kosten ervan, maar ook over de eisen die gesteld worden aan uw woning voor het plaatsen van een warmtepomp.