Menumenuclose

Een laadpaal thuis: alles wat u moet weten

Door , op dinsdag

Als eigenaar van een elektrische auto wilt u het liefst altijd met een gevulde accu op weg gaan. Misschien heeft u al eens nagedacht over het aanschaffen van een eigen laadpaal. Hebt u namelijk een eigen parkeerplaats op uw terrein en rijdt u elektrisch? Dan is een laadpaal thuis ideaal: u bent altijd verzekerd van een beschikbare en veilige laadplek. Wat u allemaal moet weten over thuis laden en het aanschaffen van een laadpaal, leest u in dit blog.

Hoe werkt opladen met een eigen laadpaal?

Misschien heeft u uw auto wel eens opgeladen via het stopcontact. Meestal neemt dit veel tijd in beslag. Thuis laden gaat sneller: tot wel 10 keer sneller zelfs. Bovendien is laden bij uw eigen laadpaal veiliger. Een laadpaal thuis werkt nagenoeg hetzelfde als een openbare laadpaal, alleen hebt u bij uw eigen laadpaal niet altijd een laadpas nodig. Bent u de enige die de laadpaal gebruikt, dan kunt u ervoor kiezen de laadkabel direct in te pluggen om de auto op te laden.

Laden met uw eigen laadpaal in 3 stappen

 1. Sluit de laadkabel aan op uw laadpaal
  Wanneer u de laadkabel in de laadpaal plugt geeft de laadpaal groen licht. Dit betekent dat de laadpaal actief is. Kleurt het lampje rood, dan kunt u de laadpaal tijdelijk niet gebruiken als gevolg van een storing.
 2. Sluit de laadkabel aan op uw auto
  De laadpaal is actief, dus nu is het tijd de laadkabel aan te sluiten op uw auto. Zodra u dit doet kleurt het licht van de laadpaal blauw: de laadsessie is gestart!
 3. Ontgrendel de laadkabel na het opladen
  Gebruikt u een laadpaal met AutoStart (zonder laadpas), dan kunt u de laadkabel direct ontkoppelen. Deelt u uw laadpaal, dan ontgrendelt u de laadkabel met uw laadpas. U bent dankzij de laadpas de enige die uw auto kan loskoppelen.

Welke laadpaal en welk vermogen past bij uw auto?

Er zijn aardig wat verschillende soorten laadpalen verkrijgbaar. Het grootste verschil zit hierbij in de vermogens, die samenhangen met de laadsnelheid. Bij ENGIE kunt u laadpalen kopen van EVBox, die beschikbaar zijn met vermogens van 3,7 tot 22 kW. Bent u benieuwd welke laadpaal en welk vermogen het beste passen bij uw elektrische auto? Wij hebben een laadpaal keuzehulp ontwikkeld die u een handig overzicht geeft van uw verschillende mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat niet ieder vermogen te gebruiken is in iedere woning. Controleer altijd vooraf uw elektriciteitsaansluiting.


Uw eigen laadpaal: de voordelen

 • Altijd een beschikbare en veilige laadplek
 • Iedere dag met een volle accu de weg op
 • Tot 10 keer sneller laden dan via het stopcontact
 • Goedkoper laden dan bij openbare laadpalen
 • Uw laadpaal alleen zelf gebruiken of delen: u bepaalt!

Is een laadpaal thuis goedkoper?

Eerder in dit blog benoemden wij al dat laden via uw eigen laadpaal thuis sneller en veiliger is dan laden via het stopcontact. Maar hoe zit het met de kosten van een oplaadpunt om uw elektrische auto thuis op te laden? Dit is natuurlijk minstens zo belangrijk om te weten. Ook de kosten van thuis laden zijn een voordeel: thuis laden is namelijk goedkoper dan openbaar laden. U betaalt namelijk uw eigen stroomtarief. Bij ENGIE kunt u daarnaast voor voordelige energie kiezen bij uw laadpaal. En hebt u thuis zonnepanelen, dan laadt u helemaal voordelig. U gebruikt dan uw eigen opgewekte energie, waardoor u niet betaalt voor de stroom waarmee u de auto oplaadt! Het aanschaffen van uw laadpaal voor thuis vergt natuurlijk wel een investering. U zult dan ook niet direct besparen, omdat de investering eerst terugverdiend moet worden.

Wat kost een eigen laadpaal?

De prijs die u betaalt voor uw laadpaal kan variëren. De kosten van een laadpaal voor thuis hangen af van het type laadpaal dat u koopt. Prijzen lopen uiteen van zo’n €625 tot €1400 (exclusief installatie) en hebben te maken met het vermogen. Wilt u meer weten over de prijzen van onze laadpalen, bekijk ons aanbod en vraag een offerte aan! Wilt u liever geen laadpaal kopen, maar wel profiteren van het gemak van een eigen laadpaal thuis? U kunt ook een laadpaal huren voor een vast bedrag per maand.

Bekijk alle laadpalen