Menumenuclose

Een warmtepomp met gewone radiatoren, kan dat wel?

Door , op vrijdag

Ik heb gewone radiatoren, is mijn huis dan geschikt voor een warmtepomp? Deze vraag krijgen onze energieadviseurs iedere dag. Woningen met radiatoren kunnen zeker geschikt zijn voor een warmtepomp. Wel is het goed om met een aantal zaken rekening te houden, want de vraag is terecht.

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en Cv-ketel?

Als uw woning op dit moment verwarmd wordt met een Cv-ketel en radiatoren, dan weet u dat u uw woning zonder problemen comfortabel warm krijgt. Een draai aan de thermostaat en uw woning wordt snel opgewarmd. Dat komt doordat de Cv-ketel water van hoge temperatuur door de radiatoren stuurt. Vaak is dit water 60 graden.

Een warmtepomp verwarmt het water op een lagere temperatuur, namelijk tussen de 35 en 50 graden, veel warmer kan meestal niet. Uw woning wordt met een warmtepomp dus op lagere temperatuur verwarmd. Met gewone radiatoren kan dit een probleem zijn. De capaciteit van de radiatoren is berekend op verwarmen op hogere temperatuur. Het kan dan lastig zijn om de woning comfortabel warm te krijgen met een warmtepomp.

Wanneer is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

  • Het is belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is. Zo gaat er weinig warmte verloren. Dat zorgt voor meer comfort en is beter voor uw verbruik. Is uw woning nog niet goed geïsoleerd? Dan is het belangrijk om dit eerst op te lossen.
  • De radiatoren moeten groot genoeg zijn om hun warmte te verspreiden op lage temperatuur. Beter nog is vloerverwarming, want die verwarmen uw woning efficiënter. Dat geldt helemaal voor vloeren van na 2005, omdat de isolatiewaarde van deze vloeren beter is.

Zijn uw radiatoren geschikt? Doe de test!

U kunt zelf eenvoudig testen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Zet de watertemperatuur van uw Cv-ketel voor het verwarmen van de woning op 50 graden. Het verlagen van die temperatuur kan niet bij alle Cv-ketels even eenvoudig, vraag bij twijfel uw installateur om hulp.

Vervolgens laat u de thermostaat continu op de gewenste temperatuur staan, bijvoorbeeld op 20 graden. Eventueel verlaagt u de temperatuur ’s nachts met 2 graden, maar meer niet. Uw woning wordt nu continu verwarmd, maar wel heel gelijkmatig en op lagere temperatuur. Net als bij een warmtepomp. Blijft uw woning ook bij temperaturen onder de tien graden goed op temperatuur? Dan kunt u zonder problemen een warmtepomp laten installeren. Als dat niet zo is, geven we u graag advies over wat u dan kunt doen.

Dus vloerverwarming is niet noodzakelijk?

Onze adviseurs spreken met veel klanten over vloerverwarming. Het klopt dat vloerverwarming het meest ideaal is, maar het is niet altijd noodzakelijk. Wel is vloerverwarming comfortabeler én zorgt het voor een nog grotere besparing op gas. Wilt u een volledig elektrische warmtepomp en helemaal van het gas af, dan is vloerverwarming wel noodzakelijk.

Wilt u gericht advies? Vul dan onze warmtepompchecklist in en laat u vrijblijvend adviseren.