Menumenuclose

Hoeveel energie verbruik ik met een warmtepomp?

Door , op donderdag

Een warmtepomp is dé oplossing voor het gasloos verwarmen van uw huis. Maar waar een cv-ketel gas gebruikt, werkt een warmtepomp natuurlijk op stroom. Uw energieverbruik zal dan ook omhoog gaan wanneer u een warmtepomp in gebruik neemt. Maar wat voor verbruik kunt u met een warmtepomp verwachten? En wat is dan de besparing in vergelijking met uw huidige gaskosten? In dit blog leggen wij het u uit.

Jaarlijks verbruik berekenen

Het energieverbruik van een warmtepomp wordt aangeduid in kWh (kilowattuur). Hoeveel kWh u zult verbruiken met een warmtepomp kunt u aan de hand van een berekening een inschatten. U moet hiervoor wel weten wat het thermisch vermogen van uw woning is (hoeveel vermogen nodig is om uw woning te verwarmen) en wat de COP (Coefficient of Performance) van uw (toekomstige) warmtepomp is. De formule die wordt gebruikt om het jaarlijkse energieverbruik van een warmtepomp te berekenen is als volgt:

(Thermisch vermogen in kWh / COP) x elektriciteitsprijs per kWh = geschat jaarlijks verbruik warmtepomp

Jaarlijks verbruik: voorbeeldberekening

Jan heeft een goed geïsoleerde 2-onder-1-kapwoning uit 1990. Hij heeft laten berekenen dat er 17.000 kWh nodig is om zijn 150 vierkante meter woonoppervlak een jaar te verwarmen. Jan heeft een warmtepomp met een COP van 4 op het oog en de huidige elektriciteitsprijs is €0,21 per KwH. Wanneer we deze gegevens invullen in de hierboven genoemde rekening, komen we uit op een jaarlijks verbruik van €892,50.

Tip:  weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp?

Doe onze gratis warmtepompcheck!

Daadwerkelijk verbruik kan verschillen

Wat u precies gaat verbruiken is lastig te zeggen. Ieder huishouden kent uiteindelijk een ander verbruik. De mate van isolatie speelt hierin bijvoorbeeld mee. In een goed geïsoleerde woning verbruikt een warmtepomp minder stroom dan in een slecht geïsoleerd huis. En misschien staat u korter dan gemiddeld onder de douche, maar verwarmt u uw woning wel graag op 21 graden in plaats van 20 en laat u wel eens een deur of raam openstaan. Al deze factoren hebben invloed op het daadwerkelijke verbruik van uw warmtepomp.

Hoeveel ga ik besparen?

Hoewel u met een warmtepomp meer energie gaat verbruiken, zult u waarschijnlijk wel een aanzienlijk bedrag besparen op uw gehele energierekening. De extra stroomkosten zijn namelijk lager dan de prijs die u voor het gas voor uw cv-ketel betaalde. Gemiddeld ligt de totale besparing op €270 per jaar. Hoeveel u precies zult besparen hangt, net als bij het verbruik van uw warmtepomp, af van verschillende factoren zoals isolatie en het soort warmtepomp dat u gebruikt.

Verbruik en besparing: praktijkvoorbeelden

  • Een vierpersoons huishouden in een ‘redelijk tot goed’ geïsoleerde woning bespaart met een warmtepomp jaarlijks zo’n 1000 m3 gas. Voor deze besparing kunt u rekenen op ongeveer 1600 kWh aan extra elektriciteitsverbruik. Per saldo levert dit bij elkaar al gauw een besparing van €280 per jaar op (1000 m3 x €0,60 - 1600 x €0,20).
  • In een goed geïsoleerd huis met een warmtepomp en laagtemperatuurverwarming kunt u tot wel 90% op gas voor ruimteverwarming besparen. Dat is al snel €350 per jaar. Hierin is het extra stroomverbruik van de warmtepomp meegenomen.

Lees meer over warmtepompen, verbruik en opbrengst in het gratis ENGIE Warmtepomp Magazine.

Persoonlijk advies over warmtepompen

Wilt u weten of een warmtepomp voor uw woning geschikt is? Doe de ENGIE warmtepompchecklist. Op basis van uw antwoorden geven wij u een persoonlijk advies. Uiteraard kunt u hierna terecht bij onze adviseurs, die u tevens kunnen helpen met het berekenen van uw verbruik.

Er is subsidie beschikbaar!

  • Subsidie beschikbaar op al onze warmtepompen
  • Tot wel €1.700 subsidie op een hybride warmtepomp
  • Verkleint de investering, verkort de terugverdientijd
Lees meer over de warmtepompsubsidie