Menumenuclose

Elektrische auto tweedehands kopen? 3 tips!

Door , op dinsdag

Heeft u al eens overwogen om elektrisch te gaan rijden? Zo ja, dan bent u zeker niet de enige. Elektrische auto’s worden steeds populairder. En nu er al enige tijd elektrisch gereden wordt in Nederland, neemt ook het aanbod tweedehands elektrische auto’s toe. Wilt u een elektrische auto tweedehands kopen? Dan moet u op andere dingen letten dan bij het aanschaffen van een occasion brandstofauto. Wij geven u 3 tips voor het kopen van een tweedehands elektrische auto.

1. Kies het type auto dat bij u past

Allereerst is het verstandig om na te gaan wat voor soort elektrische auto bij u past. Welke actieradius heeft u nodig voor uw dagelijkse ritten? En hoeveel ruimte heeft u nodig in de auto? Actieradius is in uw overweging één van de belangrijkste onderwerpen. Het bereik wordt niet altijd duidelijk aangegeven door de dealer. Doe daarom zelf onderzoek naar wat u nodig denkt te hebben, maar ook naar de daadwerkelijke actieradius van de elektrische auto die u op het oog heeft. Ga hierbij uit van een afwijking van 15 tot 20% op het theoretische bereik. Gaat u een elektrische auto occasion bekijken, vraag de verkoper dan naar de actieradius die haalbaar is met de auto.

2. Controleer de staat van de batterij

Ronduit het belangrijkste onderdeel van een elektrische auto is natuurlijk de batterij. Dit onderdeel is ook het duurste om te vervangen: voor een nieuwe accu bent u 5000 tot wel 15.000 euro kwijt. Gaat u een elektrische auto tweedehands kopen, zorg dan ook altijd dat u weet wat de staat van het batterijpakket is. Vraag ook na hoe lang de garantie op de batterij nog geldt. Veel automerken geven een garantie van 8 jaar op de accu van een nieuwe elektrische auto, maar voor sommige merken geldt een kortere termijn van 5 jaar.

3. Maak een uitgebreide proefrit

Uiteraard wilt u een occasion, elektrische auto of niet, altijd even proefrijden. Neem hiervoor bij een elektrische auto uitgebreid de tijd. Tijdens een proefrit kunt u namelijk niet alleen ontdekken hoe een tweedehands elektrische auto rijdt, maar het geeft u ook meer inzicht in de staat van de accu. Probeer de batterij tijdens uw testrit bijna leeg te rijden, zodat u weet hoeveel kilometers u echt kunt maken. Het is verstandig om de auto vervolgens bij een snellader weer op te laden. Nu weet u ook direct hoe snel de auto kan laden!

Tweedehands elektrische auto gekocht?

Heeft u een geschikte occasion gevonden? Gefeliciteerd! Wanneer u nog niet eerder elektrisch heeft gereden is het interessant om een eigen laadpaal te laten plaatsen. Dit kan gewoon op uw eigen terrein, u bepaalt zelf wie uw laadpaal kan gebruiken. Met een laadpaal bij huis kunt u iedere dag weer met een volle accu op weg. Wilt u meer weten over ENGIE laadpalen of wilt u advies? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!